<![CDATA[Gy&k - Magyaroszági hírkörkép]]> http://www.gyk.hu/images/gykimage.jpg <![CDATA[Gy&k - Hírek]]> http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=1 72 67 http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=kk hu-HU http://backend.userland.com/rss1Sun, 25 Feb 2018 00:00:00 +0100<![CDATA[Magyarországi hírkörkép ()]]>

2018. február 25.



Személyre szabott hírkörképet szeretne? Kérjen ajánlatot!



Február 25.: Géza



Forint árfolyam február 24-én:


Euro: 291.55

USA-dollár: 212.07

Svájci Frank: 236.07




Belpolitika




Nézőpont: nem változtak az erőviszonyok
Nincs érdemi változás a pártok támogatottságát illetően - derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából, amelyet a Magyar Idők számára készítettek. A teljes felnőtt lakosság negyven százaléka szimpatizál a Fidesz-KDNP-pártszövetséggel, másfélszer többen, mint az összes ellenzéki párttal együttvéve. A Jobbik hét, az MSZP-Párbeszéd szövetség öt, a Demokratikus Koalíció és az LMP pedig négy-négy százalékpontos támogatottságot élvez. A felmérés szerint egy most vasárnapi választáson a legvalószínűbb listás eredményt vizsgálva a jelenlegi kormánypártok ötvennégy százalékot szereznének. A Fidesz-KDNP-n kívül még négy másik párt jutna be a törvényhozásba. A Jobbik tizenhárom százalékot szerezne, az MSZP-Párbeszédlista éppen elérné a bejutáshoz szükséges tízszázalékos küszöböt. Az LMP és a DK fej fej mellett szerepel: mindkét formáció nyolc-nyolc százalékot szerezne. (Magyar Idők, 2018. február 24., 2. oldal)


Idén a Kossuth téren tart március 15-éi beszédet Orbán Viktor
A Kossuth Lajos téren tartják idén a március 15-ei állami ünnepséget, amelyen beszédet mond a miniszterelnök - jelentette be a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton a Facebook-oldalán. Dömötör Csaba a közösségi oldalra feltett videójában elmondta, a Múzeumkert felújítása miatt kapott új helyszínt az idei ünnepség. A 14 órakor kezdődő rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond. A beszédeket zászlófelvonás előzi meg, a budai Várban pedig egész nap családi programok lesznek - ismertette az államtitkár. (atv.hu, 2018-02-24 09:13)


Minden korábbinál többen jelentkeztek külképviseleti szavazásra
Várhatóan minden korábbinál többen jelentkeznek majd külképviseleti szavazásra - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján, április 8-án nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken szavazhatnak. Négy évvel ezelőtt 97 külképviseleten szavazhatott mintegy 28 ezer választópolgár. Pálffy Ilona elmondta: szombat reggelig 11 921-en vetették már magukat fel a külképviseleti névjegyzékbe, 2014-ben 46 nappal a választást megelőzően mintegy feleannyian, mindössze 6,5 ezren voltak a külképviseleti névjegyzékben. A számok alapján arra számítanak - tette hozzá -, hogy minden korábbinál több választópolgár jelentkezik külképviseleti szavazásra. Hozzátette: most 117 külképviseleten lehet szavazni, eddig a legtöbben, 1873-an Londonban voksolnának, Münchenben 779-en, Stuttgartban 696-an, Hágában 552-en, Bernben 521-en, Brüsszelben 484-en. (hvg.hu, 2018. február. 24. 09:24)




Oktatás




Mozgalmat alapítottak a diákok
Újból az utcára vonultak a diákok Budapesten, mert továbbra sem sikerült elérniük, hogy Orbán Viktor és kormánya érdemben reagáljon javaslataikra, és induljon párbeszéd egy modernebb, igazságosabb oktatási rendszer kiépítése érdekében – írja a Népszava. A péntek esti demonstrációt szervező Független Diákparlament (FDP) képviselői bejelentették: miután sem a miniszterelnök, sem pedig Balog Zoltán miniszter nem válaszolt megkeresésükre, sikerült elérniük a minisztériumi hátszéllel működő Országos Diák Tanács vezetőit, és megállapodtak abban, hogy a jövőben közösen lépnek fel a diákság érdekében. Bejelentették azt is, hogy "Diák vagyok" néven új mozgalmat alapítanak, hogy szélesebb körben vonhassák be diáktársaikat az őket érintő vitákba. Március 12-én pedig egy miniszterelnök-jelölti vitára is sor kerül az FDP szervezésében, amire Karácsony Gergely (Párbeszéd-MSZP), Szél Bernadett (LMP) és Vona Gábor (Jobbik) fogadta el a meghívást. Hívták Orbán Viktort is, de a Fidesz elnöke nem áll ki nyilvánosan vitázni az oktatásról sem. Március 15-ére pedig újabb tüntetést terveznek. (Népszava, 2018. február 24., 1. oldal)




Egészségügy




Bezárt gyermekosztály
A személyi feltételek hiánya miatt határozatlan ideig szünetel a betegellátás 2018. február 23-tól a sátoraljaújhelyi kórház csecsemő- és gyermekosztályán, valamint a gyermekszakrendelésen - idézi a Magyar Nemzet az intézményt. Vagyis péntektől Sátoraljaújhelyen nincs gyermekosztály, mert nincs hozzá elegendő szakember: feltehetően orvos, de lehet, hogy szakápoló sem. A közleményben azt írták, hogy a szülészeti és nőgyógyászati osztályon az újszülöttek ellátása és felügyelete folyamatosan biztosítva van, de az is a város házi gyermekorvosainak segítségével. (Magyar Nemzet, 2018. február 24., 3. oldal)




Mezőgazdaság




Marad a szigorú ellenőrzés a génszerkesztésnél is
Amíg nem jön létre szakmai konszenzus a génszerkesztéssel előállított növényekkel kapcsolatban, addig - az elővigyázatosság elvét alkalmazva - minden új eljárást génmódosításnak (GM) kell tekinteni - hívta fel a figyelmet Bandi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója. A mezőgazdasági biotechnológia rohamosan fejlődik, az elmúlt években számos olyan új eljárás jelent meg, amelyekkel a növények tulajdonságait próbálják megváltoztatni a kutatók. Az úgynevezett mutagenezis során a szakemberek a hagyományos génmódosítással szemben nem egy idegen DNS-t ültetnek be egy élő szervezetbe, „csupán” megváltoztatják az adott faj génszerkezetét. Az azonban még nem eldöntött, hogy az eljárás a GM-re vonatkozó szabályozás alá esik-e. A szószóló szerint a kutatás-fejlesztés ezen új irányát is szabályozni kell, semmi esetre sem lehet további vizsgálatok nélkül köztermesztésbe vonni az így élőállított növényeket. - Ha egy kérdéskörben a tudományos megítélés bizonytalan, akkor alapos kockázatelemzésre van szükség, az esetleg később már nem vagy csak rendkívüli nehézségek árán visszafordítható következményeknek nem szabad teret engedni. Ezért a génszerkesztést és hasonló megoldásokat mindaddig genetikai módosításnak kell tekinteni, amíg ennek ellenkezőjét nem lehet bizonyítani, így ezek az eljárások továbbra sem használhatók közvetlenül a mezőgazdaságban - fogalmazott Bandi Gyula. (Magyar Idők, 2018. február 24., 16. oldal)




Építőipar




Jelentősen nőtt tavaly az építkezési kedv
Összesen 14 389 lakás épült fel 2017-ben, az egy évvel korábbihoz képest 44 százalékkal több - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. Budapesten gyakorlatilag ugyanannyi lakás készült el, mint egy évvel korábban, más városokban és községekben viszont a 2016. évihez képest bő másfélszer annyi. Az építési engedélyek és egyszerű bejelentések már 2016-ban jelentős mértékben megugró száma tovább emelkedett: tavaly 20 százalékkal több, csaknem 38 ezer új otthon építése kapott zöld jelzést. - A 2016-os fordulatot követően 2017-ben is folytatódott a lakáspiac lendületes bővülése - közölte a Magyar Időkkel Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, rámutatva, hogy a tavaly kiadott 38 ezer új építési engedély kilenc éve a legmagasabb szám. A tárcavezető különösen kedvezőnek nevezte, hogy az engedélyek számának elmúlt évek során tapasztalt emelkedése már megjelenik a lakásépítések megugrásában is, hiszen csaknem 15 ezer lakás épült. Tavaly a községekben és a kisebb városokban emelkedett leggyorsabban a használatba vett lakások száma, a pozitív lakáspiaci folyamatok már az egész országra kiterjednek. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy ehhez a dinamikus növekedéshez számottevően hozzájárult az otthonteremtési program támogatásainak kibővítése és a kedvezményes lakásáfa lehetősége. Mint közölte, a csok bevezetésétől 2018 januárjáig bezárólag már 68 ezer család kérelmét fogadták be a bankok, csaknem 190 milliárd forint értékben. Az élénkülést emellett a tartós és kiegyensúlyozott gazdasági növekedés, a kedvező foglalkoztatási helyzet, a lakossági reáljövedelmek növekedése és az alacsony kamatkörnyezet is támogatta. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt két évben - a lakásáfa csökkentése és a csok kiterjesztésének bejelentése óta eltelt időszakban - összességében megháromszorozódott a kiadott lakásépítési engedélyek száma, és mintegy 90 százalékkal nőtt az átadott lakkok száma. Idén és jövőre jelentős átadási hullámra számít a Takarékbank, azonban szükséges lenne a kedvezményes forgalmi adó határidejének meghosszabbítása, mivel 2019 végére tetőzhetnek a lakásátadások, 2020-tól pedig jelentősen visszaeshetnek. (Magyar Idők, 2018. február 24., 12. oldal)




Turizmus




Pénzeső érkezik Komáromba
Komárom-Esztergom megyében 12 nagyobb fejlesztés lendítheti fel a megye vendégforgalmát a következő években, a beruházások összértéke mintegy 50 milliárd forint lesz - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója pénteken az esztergomi Vármúzeumban tartott sajtótájékoztatóján. Guller Zoltán az esztergomi projektek közül kiemelte a belváros megújítását, a bazilika és a Kanonoksor környékének rendezését, a Szent István műemlék fürdő felújítását, valamint a dunai gyorshajózás 12,5 milliárd forintos fejlesztését, amely az egész térség turizmusára jelentős hatást gyakorol majd. Mint mondta, az utasforgalmi adatok szerint tavaly mintegy kétszázezer vendég 477 ezer éjszakát töltött el Komárom-Esztergom megyében, ami 2010-hez képest csaknem 70 százalékkal több, míg a szállásdíjból származó bevételek 81 százalékkal nőttek. Guller Zoltán a távirati iroda szerint elmondta: a folyamatosan javuló teljesítményhez hozzájárult, hogy a kormány 2010 óta majdnem 8,5 milliárd forint értékben támogatta a turizmus fejlesztését segítő projekteket a megyében. (Magyar Idők, 2018. február 24., 13. oldal)




Pénzügy




Vinnék a Budapest Bankot
Konkrét vevőjelölt lépett elő pénteken a Budapest Bankra, miután a belga KBC-csoport bejelentkezett a magyar állam tulajdonban lévő pénzintézet megvásárlására. Mint Johan Thijs, a cégcsoport vezérigazgatója elemzőknek fogalmazott: a magyar piacon a K&H Bank anyavállalataként érdekelt KBC határozottan érdeklődne a Budapest Bank iránt. Különösebben nem meglepő, hogy a KBC felvásárlási célpontokat keres. A bankcsoport a negyedik negyedévben 399 millió eurós pluszban zárt, ezzel az egész évben 2,6 milliárd euró, körülbelül 805 milliárd forintos profitot könyvelhetett el. A K&H Bank az időszak részletes magyarországi eredményeit jövő hétfőn ismerteti. Nem meglepő, hogy a Budapest Bank felkeltette egy jelentős piaci szereplő érdeklődését, a pénzintézet még a válság éveiben is nyereséges volt, s noha arányait tekintve kicsi a piaci részesedése, jó ügyfélköre és nagyon erős jelenléte van a kis- és középvállalati szegmensben. A korábbi tulajdonos, az amerikai GE Money sem azért adta el, mert rosszak lettek volna az eredmények, hanem mert átalakította nemzetközi stratégiáját. Ennek megfelelően több piacáról, köztük Magyarországról kivonult. (Magyar Idők, 2018. február 24., 14. oldal)




Kultúra




Középpontban a szerelem
Idén harmadik alkalommal rendezik meg az Irodalom éjszakáját a fővárosban. A Katona József Színháztól a Radnóti Színház veszi át a stafétát, a teátrum művészei március 21-én 21 terézvárosi helyszínen 21 országból mutatnak be kortárs írókat és olyan könyveket, amelyeknek témája a szerelem. Az elhangzó szövegeket Nagy Gabriella, a Litera.hu főszerkesztője választotta ki. Az esemény célja, hogy a szokványos irodalmi programokat kiszakítsák megszokott közegükből, így a helyszínek között lesz templom, szolárium és mosoda is. (Magyar Nemzet, 2018. február 24., 13. oldal)





]]>
http://www.gyk.hu/index.php?workspace=rssHir&gyujtemeny=kk&id=1050200