<![CDATA[Gy&k - Magyaroszági hírkörkép]]> http://www.gyk.hu/images/gykimage.jpg <![CDATA[Gy&k - Hírek]]> http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=1 72 67 http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=kk hu-HU http://backend.userland.com/rss1Tue, 25 Sep 2018 00:00:00 +0200<![CDATA[Magyarországi hírkörkép ()]]>2018. szeptember 25.Személyre szabott hírkörképet szeretne? Kérjen ajánlatot!Szeptember 25.: Eufrozina, KendeForint árfolyam szeptember 24-én:


Euro: 291.55

USA-dollár: 212.07

Svájci Frank: 236.07
Egészségügy
Újítások a keszthelyi és a hévízi kórházban
A betegbiztonság növelése érdekében új betegazonosító rendszert alkalmaznak, illetve korszerű higiéniás eszközöket szereztek be a keszthelyi és a hévízi kórházban – tájékoztatott a közös igazgatással működő két intézmény. A Keszthelyi Kórház több mint 195 millió, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház pedig 186 millió forint európai uniós forrást nyert programjaihoz az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán, a Széchenyi 2020 program keretéből. A két egészségügyi intézményben a levegőfertőtlenítés érdekében költséghatékony működésű, plazmatechnológiás berendezést telepítettek, ami mérsékli a légúti eredetű fertőzések számát, használatával pedig a felületek újrafertőződése is jelentősen csökken. Érintésmentes fertőtlenítőszer-adagolókat szereltek fel mindkét kórházban, Hévízen ezen felül a kéz-, illetve a felületfertőtlenítés megfelelőségét ellenőrző UV-készüléket is működtetnek. A keszthelyi és a hévízi kórház is új betegazonosító rendszert vezetett be. A páciensek a regisztrációkor QR-kóddal ellátott karszalagot kapnak, ami a kórlapon található személyes adatokat és a vizsgálati eredményeket kódolt formában rögzíti. (orientpress.hu, 2018. szeptember 25., 09:53)


Átalakul a kórházi fertőzések ellenőrzése
Október 1-jével lép hatályba az a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos miniszteri rendelet, amely a kormányhivatalok feladatait részletezi. A kórházak infekciókontroll – vagyis az egészségügyi ellátással összefüggő fertőző betegségek kiküszöbölésére szolgáló módszereit jelentő – tevékenységének ellenőrzéséről szóló dokumentum már megjelent a Magyar Közlönyben, a fertőzések megelőzését célzó minimumfeltételek módosításáról szóló dokumentum azonban egyelőre nem lépett hatályba. Ismert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) július 6-án tette közzé a kórházhigéniai jogszabályok módosításáról szóló javaslatcsomag, amely egyrészt a most megjelent hatósági feladatok átszabását, másrészt a kórházi fertőzések megelőzéséről szóló szakmai minimumfeltételek bővítését tartalmazta. A frissen megjelent kormányrendelet szerint – amely a fent említett júliusi tervezetnek csupán csak az egyik fele – kis részben átalakul a kórházak jelentési és ellenőrzési rendszere. Noha az ellenőrzés eddig is feladata volt a kormányhivataloknak, újdonság a dokumentumban, hogy októbertől évente ellenőrizni kell a fekvőbeteg-ellátást vagy egynapos sebészeti ellátást nyújtó, illetve dialíziskezeléseket végző egészségügyi szolgáltatók infekciókontroll tevékenységét. Fontos az is, hogy eddig a megyei kormányhivatalok, a jövőben viszont a járási hivatalok jutnak hangsúlyosabb szerephez a kórházak ilyen típusú ellenőrzésében. A kórházi fertőzések számának csökkentését célzó rendelettervezet másik fele, amely még nem jelent meg a Magyar Közlönyben, tartalmazza egyebek mellett a leggyakoribb kórházban elkapható fertőzések, vagyis a nosocomiális infekciók (NI) megelőzését célzó csekklista bevezetésének kötelezettségét, valamint új szereplők beemelését is a betegellátásba. (Magyar Hírlap, 2018. szeptember 25., 2. oldal)


Több mint negyvenmilliárdos tartozás
Augusztus végére megközelítette a negyvenkétmilliárd forintot a magyar kórházak lejárt tartozásainak összértéke, noha az év elején, a központi konszolidációt követően ugyanez a szám tizenötmilliárd forint volt – derült ki a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adataiból, amelyet a Napi.hu idézett. Egy hónap alatt az adósságállomány 3,6 milliárd forinttal gyarapodott, az első nyolc hónap során az átlagos növekedés 3,2 milliárd forintot tett ki. Az adósságállomány szerkezetéből úgy tűnik – olvasható –, hogy a kórházak már a konszolidációra várnak és tartalékolnak, a tartozás negyvenöt százalékát ugyanis a két hónapnál régebben lejárt fizetési határidejű számlák teszik ki a MÁK adatai szerint. A lejárati időt harminc–hatvan nappal meghaladó fizetetlen számlák értéke több mint kilencmilliárd forint. (Magyar Hírlap, 2018. szeptember 25., 2. oldal)
Oktatás
Szeptember 30-ig véleményezik a Nemzeti alaptantervet
A Nemzeti alaptantervet (Nat) folyamatos monitorozás mellett ötévente felül kell vizsgálni, az új munkaverzió augusztus 31. óta elérhető. A Nat munkaanyagának kidolgozását koordináló Csépe Valéria szerint eddig mintegy 60 helyről érkezett vélemény a dokumentumról. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke arról beszélt, hogy a Nat munkaverziója erős szemléletváltást tükröz, amire már nagy szüksége volt a köznevelés rendszerének. Fontosnak nevezte, hogy az első négy év arról szóljon az iskolákban, hogy az alapkészségek megerősödnek, fejlődjenek. A következő éveknek pedig arról kell szólniuk, hogy a minimális közismeret megszerzésén a túl továbbfejlesszék az alapkészségeket. Hozzátette: nagyon bizakodóak, bár tudják, hogy a puding próbája az evés. Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon a pedagógusoknak és az oktatásirányításnak is nagyon sok teendője van. Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke azt mondta: az országos vezetésük úgy döntött, minden olyan munkában részt kívánnak venni, ahol az oktatásról van szó, képviselni tudják a kollégáikat, és első kézből kapnak információt. A mai kerekasztal erről szólt - mutatott rá. Hozzátette: a PSZ ugyanakkor nem mond le az érdekegyeztetés jogszabályban rögzített színtereiről, a kerekasztalt szakmai, konzultációs fórumnak tekintik. (hrportal.hu, 2018. szeptember 25., 09:11)


Sikeres a digitális átállás
A magyar oktatási rendszer egyik legjelentősebb digitális fejlesztése a KRÉTA, vagyis a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, amely azt az újdonságot hozta, hogy a fenntartó naprakész információkkal rendelkezik a fenntartásában lévő iskolákról. A komplett tanügyigazgatási rendszer többféle intézményi feltételnek képes megfelelni, a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően pedig egyes iskolák speciális igényei is megoldást kapnak a szoftvercsomagon belül. A 2016/2017-es tanévtől kezdve indult a KRÉTA rendszer E-napló modulja. Az előző tanévtől már minden, a tankerületi központok fenntartásában működő' intézmény számára kötelező volt a KRÉTA rendszer tanügyigazgatási modulja, az ideitől pedig a rendszer teljes körű használata. A KRÉTA egyik legnépszerűbb modulja az elektronikus napló, amely a szülők és az iskola közötti kapcsolattartásra és kommunikációra is szolgál. Ehhez a modulhoz kapcsolódik már két különböző, mind iOS, mind android felületre ingyenesen letölthető mobilapplikáció is. A KRÉTA Szülői applikáció segítségével a szülők képesek a mobileszközükön figyelemmel kísérni gyermekeik tanulmányi előmenetelét, mulasztásait, ezáltal könnyebb lesz számukra is a gyermek iskolai teljesítményének ellenőrzése. (Magyar Idők, 2018. szeptember 25., 5. oldal)


Klebelsberg-ösztöndíj: újra lehet pályázni
Azok a fiatalok, akik pedagógusnak tanulnak, idén szeptember 30-ig pályázhatnak Klebelsberg Képzési Ösztöndíjra. Azoknak a jelentkezését várja a Klebelsberg Központ, akik az egységes, osztatlan tanárképzésre, illetve gyógypedagógia alapképzési szakra nyertek felvételt, vagy a pályázat benyújtásának időpontjában már tanulmányokat folytatnak, és vállalják, hogy oklevelük megszerzése után a végzettségüknek, szakképzettségüknek megfelelő főállású jogviszonyt létesítenek, illetve tartanak fenn. A juttatás az ösztöndíjas jogviszony első félévében a pályázati felhívásban rögzített értékelési szempontok alapján differenciáltan, 125 ezer, 250 ezer vagy 375 ezer forint összegben állapítható meg fejenként. Elektronikusan, papíralapon vagy postai úton is lehet jelentkezni. A pedagógus-utánpótlás biztosítá-sára-2011 óta számos ösztönzőleg ható eszközt épített be a kormány. Az átlagosan ötvenszázalékos pedagógusbéremelés és az ösztöndíjak hatására harminc százalékkal nőtt a pedagógushallgatók száma a felsőoktatásban. Mindez azt is jelenti, hogy megfordulni látszik a negatív tendencia, vagyis egyre több fiatal látja kiszámíthatónak, vonzónak a pedagógusi pályát. A 2013-ban bevezetett ösztöndíjprogramban jelenleg 2000 osztatlan tanárképzésben vagy gyógypedagógia alapképzési szakon tanulmányokat folytató hallgató vesz részt, számuk pedig évről évre 500-600 hallgatóval bővül. (Magyar Idők, 2018. szeptember 25., 5. oldal)
Hazai gazdaság
Felfalják a multik a munkaerőt
Több mint 15 ezer fős létszámbővüléssel számolnak az elmúlt években összességében 2097 milliárd forint értékű nagyberuházásokat bejelentett cégek - derül ki a jegybank összesítéséből. Az MNB szerint az elkövetkező évek során a - jellemzően a járműipar és a vegyipar, kisebb részben az élelmiszeripar, az építőipar és a gépgyártás területén létrejövő - beruházások meghatározó elemei lehetnek a hazai gazdasági növekedésnek. A tervezett létszámbővítés hazai forrásait azonban az egyre nagyobb munkaerőhiány közepette sem a munkavállalói, sem a munkaadói képviseletek nem látják. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke egyenesen azt mondta a Népszavának: a tervezett beruházások valójában nem 15 ezer új, hanem 15 ezer másmilyen munkahelyet hoznak majd létre a magyar gazdaságban. A beruházó cégek szerinte várhatóan képesek lesznek valóban 15 ezer fővel bővíteni dolgozóik létszámát, de csak úgy, hogy közben 15 ezer másik magyarországi munkahely megszűnik. Ebben a játszmában pedig egyértelműen a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) lesznek a vesztesek. Az MNB friss Inflációs jelentésében megjelent táblázat alapján az elkövetkező néhány évben a legnagyobb létszámbővülést a Mercedes-gyár még 2016-ban bejelentett 490 milliárd forintos fejlesztése jelentené: itt 2500 főnyi új munkaerőre volna szükség. A Lego 30 milliárd forintos beruházása 1600 fős bővítéssel számol, a debreceni BMW-gyár 320 milliárd forintos projektje pedig 1000 fővel. További összesen csaknem három tucat nagyberuházás új munkaerőigénye egyenként 100-600 fő között mozog, így összességében 15186 új dolgozóra volna szükség ezekben a gyárakban. A hazai munkaerőpiac azonban már kiürült, innen nem lesz további utánpótlás. Pláne, hogy - mint Rolek Ferenc fogalmazott - ez nem darabra, megy, akárkit nem lehet beállítani a gépsorok mellé. (Népszava, 2018. szeptember 25., 2. oldal)


Több százmilliós bírságot kaptak a törvényszegő munkaadók
A foglalkoztatók kétharmadánál tártak fel munkaügyi jogsértéseket a hatóságok; továbbra is meghatározó a feketefoglalkoztatás, az ellenőrzött munkavállalók csaknem 12 százaléka így dolgozik – írja a Világgazdaság. A Pénzügyminisztérium jelentése szerint az idei első félévben 9700 munkáltatót ellenőriztek a hatóságok, közülük 6400-nál tártak fel munkaügyi szabálytalanságokat, amelyek az ellenőrzött 41 ezer munkavállaló 61 százalékát érintették. Ezerötszáz vállalkozásra együttesen több mint 215 millió forint munkaügyi bírságot szabtak ki. A feketefoglalkoztatás az építőiparban a legelterjedtebb, ott egy év alatt 32-ről 35 százalékra nőtt a bejelentés nélkül dolgozók aránya. A személy- és vagyonőrök 17 százaléka, a vendéglátásban dolgozók csaknem 15 százaléka, a kereskedelmi dolgozók 10 százaléka feketemunkás. Gyakoriak a munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések is, ezek mintegy 10 400 főt érintettek az első fél évben végzett ellenőrzések során. A leggyakoribb szabálytalanság a munkaidőbeosztás hiánya volt, továbbá a munkavállalók munkaideje sokszor meghaladta a napi, vagy a heti megengedett legmagasabb értéket. (Világgazdaság, 2018. szeptember 25., 3. oldal)
Mezőgazdaság
Így alakult a magyar élelmiszergazdaság külkereskedelme
A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 4266 millió eurót, behozatalának értéke 2861 millió eurót tett ki 2018 első fél évében, az agrár-külkereskedelem aktívuma 1405 millió euró, 270 millió euróval kevesebb, mint 2017 első fél évében volt. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportértéke 2,5 százalékkal csökkent, importértéke 5,9 százalékkal nőtt 2018 első hat hónapjában, az egyenleg 16,1 százalékkal volt kevesebb a 2017 első félévi értékhez képest. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportvolumene 21,3 százalékkal esett, importvolumene 6,7 százalékkal nőtt 2018 első fél évében Az agrár-külkereskedelem exportárindexe 1,6 százalékkal nőtt, importárindexe 0,6 százalékkal csökkent, a cserearány mutató pozitív irányba változott. A nemzetgazdasági export értéke 4,8 százalékkal, az import 6,2 százalékkal emelkedett. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek részesedése a teljes nemzetgazdasági exportértékből 2018 első fél évében 8,0 százalék, az importértékből 5,8 százalék volt. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 24 árucsoportja közül 15 exportértéke emelkedett, míg 1 árucsoporté szinte nem változott 2018 első fél évében a bázisidőszakhoz viszonyítva. A legnagyobb értékben a húsfélék (KN02) árbevétele nőtt (+46,0 millió euró), mivel az árucsoport legnagyobb értékű termékköre, a baromfihús értéke 42,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. (agroforum.hu, 2018. szeptember 25., 07:28)
Autópiac
Idén a gépjárműimportőrök piaci növekedésre számítanak
Módosította 2018. évre vonatkozó piaci előrejelzését a piaci folyamatok alapján a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE), a januárban közölt 125 ezerhez képest 142 ezer új személyautót helyeznek majd forgalomba Magyarországon ebben az évben - közölte az MGE. Az egyesület legfrissebb előrejelzése szerint idén új kishaszon járművekből mintegy 23 ezer kerülhet forgalomba, a januári prognózis 21 ezer volt. A korábbi várakozásaikkal szemben idén 350-nel több, 2850 motorkerékpárt, illetve 100-zal több, 700 autóbuszt, valamint 1400-zal több, 7000 tehergépkocsit helyezhetnek forgalomba. A közúti nehéz pótkocsikra vonatkozó előrejelzését az MGE nem módosította, azokból 3800 darabot prognosztizálnak. Az MGE közleménye szerint az év végével piaci konszolidáció várható, amely a további években kisebb mértékű, stabil növekedést vetít előre, amennyiben a magyar gazdaság helyzete, illetve világpiaci folyamatok ezt nem változtatják meg. Korábbi közlésük szerint a piaci bővülés az új személyautók esetében többek között a magán vásárlók visszatérésének köszönhető, emellett fogyasztásösztönző hatásúnak említik az alacsony betéti kamat és a mostanra kifutott deviza alapú forint hitelek nagy részének lezárását, illetve a szeptember 1-jétől az Európai Unióban (EU) kötelezően bevezetésre került WLTP-RDE mérési előírás miatt előrehozott forgalomba helyezéseket is. Ennek megfelelően az új és a használt gépjármű import is fejlődik, erősödik az idősödő autópark lecserélésének folyamata - tették hozzá. (profitline.hu, 2018. szeptember 25., 06:00)
Építőipar
Ösztönöznék a lakásvásárlókat
Mindenképpen megtörne a lakásépítések kedvező lendülete, ha a 2019. december 31-ig érvényben lévő, majd megszűnő ötszázalékos kedvezményes forgalmi adó helyett azt kiváltó, pótló szabályozók és kedvezmények nem lépnének hatályba – tájékoztatta a Magyar Időket az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), amely szerint a „kompenzációs” intézkedési csomagnak egyenrangúként kellene kezelnie az új lakások építését a meglévő lakások felújításával. Az ÉVOSZ jelezte, mindkét esetben a legfontosabb szempont az, hogy elsődlegesen piaci alapon legyen megoldott a finanszírozás. A szakszövetség nyolc pontban foglalta össze javaslatait, amelyek élén a forgalmi adó visszatérítési lehetőségének kiszélesítése áll a vállalkozó által felépített lakás, lakóingatlan megvásárlására. Ez a gyakorlatban a vevő részére a mostani öt százalékkal számított áfához hasonló mértékű kedvezményt jelenthet, amelynek igénybevételéhez ráadásul különbséget lehetne tenni akár a saját célú vagy befektetői célú vásárlások között. Az ÉVOSZ szerint az adó-visszatérítést a lakásfelújítások esetén is elérhetővé kellene tenni. Ezt a szakszövetség régóta szorgalmazza: javaslatuk szerint a felújítási összköltség forgalmi adójának harminc százalékát, legfeljebb hárommillió forintot lehetne visszaigényelni, aminek feltétele lenne többek között az írásos szerződés részletes műszaki leírással és átlátható finanszírozással. Az ÉVOSZ az áfa-visszaigénylés kibővítését az újlakás-építés esetén meglévő visszatérítés megtartása mellett képzeli el. Ez a saját célra történő építkezés esetén vehető igénybe 2016 óta a kivitelezés során felmerülő áfaköltség visszaigénylésére legfeljebb öt millió forintig. Az ÉVOSZ harmadik javaslata szerint a kereskedelmi bankoknak 3-5 százalékos kamat mellett kellene hitelezniük a lakásépítést és -felújítást forintalapon, hosszú távon kiszámítható feltételek mellett. Felvetik továbbá a kortól függetlenül igénybe vehető állami hitelkamat-támogatást az első lakáshoz jutásnál, ami három százalék körül tartja a hitelköltségeket. (Magyar Idők, 2018. szeptember 25., 15. oldal)
Pénzügy
Nem értékesít többet az Aegon lakástakarék-pénztára
Megszünteti értékesítési tevékenységét az Aegon Lakástakarékpénztár (Aegon Ltp) Zrt. – közölte az Aegon. Az okokról azt mondták, az Aegon igazgatóságának határozata összhangban van az Aegon nemzetközi cégcsoport stratégiájával, hogy racionalizálja működését és erőforrásait a fő piacokra koncentrálja. A lakástakarék-pénztár a honlapján tette közzé, hogy október 1-jétől felfüggeszti értékesítési tevékenységét, új szerződéseket már csak a szeptember 28-ig benyújtott ajánlatok alapján fogad el. A meglévő ügyfeleknek nincs teendőjük, szerződéseiket továbbra is az Aegon Lakástakarékpénztár Zrt. kezeli. Az Aegon Magyarország vállalatcsoport többi tagját, illetve azok ügyfeleit ez a döntés nem érinti. Az Aegon Ltp 2013 decemberében indította el a betétgyűjtést, negyedik szereplőként a szektorban. A társaságnak 2017 végén 51 732 ügyfele volt, a szerződéses összeg szerinti állomány 173,6 milliárd forintot, az ügyfelekkel szembeni kötelezettség pedig 16,3 milliárd forintot tett ki. A hitelezési tevékenységet tavaly még nem kezdte meg a lakástakarék-pénztár. (adozona.hu, 2018. szeptember 25., 09:17)


Becsapós pénzváltás külföldön
Külföldön egyre több olyan kártyaleolvasó (POS) és készpénzkiadó (ATM) működik, amely felismeri a bankkártyák pénznemét, és a helyi valuta mellett forintfizetést is biztosít, ám ez kedvezőtlen árfolyamszámítással és magas szolgáltatói díjjal járhat - hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Nemzeti Bank. A dinamikus valutakonverzió (DCC) néven ismert átszámítás átláthatóbbá teszi a vásárlást és a készpénzfelvételt, hiszen forintban jeleníti meg a levont összeget. Az átváltást mégis érdemes megfontolni, hiszen nem kötelező és a többletköltségek miatt jóval drágább is, mint helyi pénznemben történő fizetés, amit az itthoni számlavezető banknál váltanak majd forintra - tették hozzá. (Népszava, 2018. szeptember 25., 6. oldal)
Kultúra
Szent Mihály-napi fesztivált rendeznek a Szentendrei Skanzenben
Népi iparművészek, a Kárpát-medence különböző régióiból érkező zenészek, táncosok és előadóművészek vendégszerepelnek szombaton a Szentendrei Skanzenben, a Szent Mihály-napi Népművészeti Fesztiválon. Szent Mihály napja Európa-szerte ismert pásztorünnep, amikor a pásztorok, gulyások, csikósok behajtották a legelőről az állatokat a téli szálláshelyre. Ezt a hagyományt felelevenítve az állattartáshoz, pásztorkodáshoz köthető népi mesterségek mutatkoznak be hétvégén a Skanzenben - olvasható a szabadtéri múzeum közleményében. A helyszín vendégül látja a népművészet mestereit és ifjú mestereit, így a portákon bemutatót tart Gosztonyi Zoltán csont- és fafaragó, Farkas Gergely nemezkészítő, Sipos Tamás bőrműves, a Magyarországi Kovácsműves Céh kovácsai, Legeza Márta kosárfonó, valamint Dede Orsolya gyapjúszövő is. A kézműves foglalkozásokon lehet majd pásztorbotot faragni, nemezelni, ujjbábot és csuhéállatot készíteni, gyertyát mártani vagy fazekas mesterség fortélyait elsajátítani. A meghívott előadók pásztoros meséket mondanak, de lesz lehetőség ügyességi játékok kipróbálására is. (webradio.hu, 2018. szeptember 25., 08:12)


]]>
http://www.gyk.hu/index.php?workspace=rssHir&gyujtemeny=kk&id=1056797