<![CDATA[Gy&k - Magyaroszági hírkörkép]]> http://www.gyk.hu/images/gykimage.jpg <![CDATA[Gy&k - Hírek]]> http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=1 72 67 http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=kk hu-HU http://backend.userland.com/rss1Mon, 11 Nov 2019 00:00:00 +0100<![CDATA[Magyarországi hírkörkép ()]]>2019. november 11.

Márton napja (holnap Jónás, Renátó napja lesz)

Forint árfolyam november 10-én:


Euro: 291.55

USA-dollár: 212.07

Svájci Frank: 236.07

Személyre szabott hírkörképet szeretne? Kérjen ajánlatot!

Belpolitika
Utóválasztás: erősödött az ellenzék
Tíz településen, köztük három városban kellett megismételni az októberi polgármester- vagy képviselő-választást. A legnagyobb figyelemmel kísért jászberényi voksolást az ellenzéki jelölt nyerte fölényesen. A jászsági városban a jogosultak több mint 61 százaléka - októberben 43,81 százalék - járult az urnához. Október 13-án 14 voksnyi különbség döntött az ellenzéki Budai Lóránt javára, ám Fidesz-KDNP-s ellenfele, az addigi városvezető, Szabó Tamás fellebbezett, s az ítélőtábla végül megismételt választást írt elő. Az óriási részvétel Budainak kedvezett, aki ezúttal több mint 3000 szavazattal nyert. Szekszárdon két egyéni körzet néhány szavazókörében kellett megismételni a voksolást. Vasárnapra még tovább erősödött az ellenzék, melynek képviselői a korábbinál biztosabban hozták körzeteiket, s így a kormánypárti Ács Rezsőnek ellenzéki többségű testülettel kell együtt dolgoznia a jövőben. Komlón egy körzetben kellett megismételni a választást: egyéniben az ellenzéki jelölt nyert, ám a polgármesterségért a kormánypárti Polics József végül 31 voksnyit megőrzött előnyéből. (Népszava, 2019. november 11., 1. oldal)
Egészségügy
A büdzsének is spórol az egészségkultúra
Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára nyitja meg az All You Can Move (AYCM) által alapított, a vállalati egészségkultúrát elismerő beneFIT Prize mai átadását. A pályázatra jelentkezett többek között az OTP, a MÁV és az Országos Mentőszolgálat is. Mihalik Zsuzsa cégvezető a Magyar Hírlapnak elmondta, az elmúlt húsz évben több mint félmillió embert vettek rá a rendszeres sportolásra egy plasztikkártya segítségével. A koncepció lényege, hogy tetszőleges havi átalánydíj megfizetésével, amit egyfajta béren kívüli juttatásként adhat a munkaadó, az ország csaknem ezer létesítményébe lehet bejutni sportolni. A lehetőséggel eddig ezerháromszáz munkaadó élt. „Több mint tíz éve sportoltatjuk a minisztériumi dolgozókat, több önkormányzat a partnerünk és számos egyéb államigazgatási szerv, az adóhatóságtól kezdve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalon át a Nemzeti Befektetési Ügynökségig, de ugyanúgy partnereink a multinacionális vállalatok, bankok, biztosítók” – sorolta Mihalik, aki szerint tevékenységükkel részben az állam feladatait veszik át. Ugyanis a dolgozók munkája, szorgalma termeli a GDP-t, egészségük, teherbírásuk, stressztűrő képességük létfontosságú hazánk számára, véli a cégvezető. (Magyar Hírlap, 2019. november 11., 9. oldal)
Oktatás
Továbbra is előnyt jelent a nyelvvizsga
A középfokú nyelvvizsgát egyelőre eltörlik, de az emelt szintű érettségi követelmény megmarad a felsőoktatási felvételin - hívta fel a figyelmet Schanda Tamás a hét végi sajtótájékoztatóján. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára hangsúlyozta: bár a bejutáshoz kötelező lesz legalább egy érettségi tárgyból emelt szinten vizsgázni, járni fog érte pluszpont is. A tantárgyanként ötven, de legfeljebb száz többletpont viszont csak abban az esetben adható, ha a diák legalább 45 százalékos eredménnyel teljesítette a vizsgát, noha amúgy 25 százaléktól már sikeresnek számít az érettségi. Lesznek kivételek is, Schanda Tamás tájékoztatása szerint felmentést kapnak az emelt szintű vizsgák alól azok, akiknek már van diplomájuk, illetve akik olyan képzést választanak, amelyeken gyakorlati vizsga alapján számolják a pontokat. Megússzák a szigorítást például a művészeti és a művészetközvetítési képzésekre jelentkezők vagy az edzőalapszakot választó diákok is. A kormány által eltörölt nyelvvizsga-kritérium kapcsán az államtitkár jelezte, hogy megmarad a korábbi évek pontozási szabálya, vagyis a középfokú vizsgáért huszonnyolc, a felsőfokúért negyven többletpontot kapnak a felvételizők. Hozzátette: a nyelvvizsgával rendelkezőknek nemcsak a pontszámok miatt van óriási előnyük a többiekhez képest, hanem azért is, mert könnyen megismerhetik a legújabb külföldi kutatási eredményeket, szélesebb körből válogathatnak szakirodalmat és bekapcsolódhatnak a nemzetközi vérkeringésbe is. (Magyar Nemzet, 2019. november 11., 4. oldal)
Hazai gazdaság
Indul a kkv-k épületenergetikai fejlesztéseit támogató pályázat
Mától adhatják be a támogatási kérelmeiket a mikro-, kis- és középvállalkozások épületenergetikai fejlesztéseik támogatására – hívja fel a figyelmet Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. A vállalkozások minimum 3, maximum 100 millió forint vissza nem térítendő fejlesztési forrást nyerhetnek el, a teljes keretösszeg 20,4 milliárd forint – hívta fel a figyelmet. Rákossy Balázs kiemelte: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelent felhívás egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését, egyben hozzájárul a klímavédelemhez. A támogatásból lehetőség van egyebek mellett napkollektoros rendszer, valamint napelemes rendszer telepítésére, hőszivattyú rendszerek alkalmazására, épületek hőtechnikai adottságainak javítására, melegvíz-rendszereinek korszerűsítésére és beltéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására. A támogatás a beruházások elszámolható költségeinek 55 százaléka lehet. A projektek megvalósítására legfeljebb 24 hónap áll a kedvezményezettek rendelkezésére – ismertette az államtitkár. (adozona.hu, 2019. november 11., 08:02)


Negyvenezer nyugdíjas élt eddig az új lehetőséggel
Az adórendszernek segítenie kell a gazdasági folyamatokat, a közteherviselési szabályok megfelelő átalakításával akár a hosszabb ideje jelentkező munkaerőhiány kezeléséhez is hozzá lehet járulni - erről beszélt a Magyar Nemzetnek a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András államtitkár példaként a dolgozó nyugdíjasok helyzetét hozta fel. - Az világos, hogy az idősebb generációk érdemi tapasztalattal rendelkeznek, olyannal, amely egy-egy vállalkozás számára akár komoly összegeket, anyagi előnyt jelenthet. Lehetővé kell tenni, hogy a nyugdíjasok, ha kedvük, erejük és idejük van hozzá, könnyen visszatérhessenek a munka világába, mégpedig a lehető legjobb feltételek mellett - fejtette ki, hozzátéve: ezért is változott a közelmúltban az adóügyi szabályozás. Az év eleje óta a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasoknak már csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) kell megfizetniük, a járulékkal nem kell foglalkozniuk. - A szabályozás 14 százalékos megtakarítást jelent az érintetteknek - mondta Tállai András, majd ezt egy példán mutatta be. Korábban bruttó százezer forintból 71 ezer forintot kapott meg a dolgozó nyugdíjas, miután levonták tőle az szja-t és a járulékokat. Mivel idén csak az szja jön szóba, a példa érintettje már 85 ezer forinthoz juthat. Százezer forintos bérnél egy év alatt 168 ezer forinttal több marad a nyugdíjas munkavállaló zsebében. Az államtitkár szerint az új adószabály is hozzájárult ahhoz, hogy idén jóval több nyugdíjas dolgozik, mint annak előtte. A múlt esztendő végén nagyjából 75 ezer nyugdíjas tevékenykedett munkaviszony keretei között. Mára ez a szám 115 ezer fölé emelkedett. (Magyar Nemzet, 2019. november 11., 13. oldal)
Mezőgazdaság
Horvátországba is jut a répatermésből
A múlt hét közepéig a cukorrépa termőterületének 51 százalékáról származó termést dolgozták fel, és a betakarítandó területnek körülbelül a 75 százalékán szedték már fel a répát – mondta a Világgazdaságnak Kelemen István, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) főtitkára. A hét második felében leállt a betakarítás, mivel elég sok eső esett. A terméseredmény egyelőre nem túl jó, hektáronként 50 tonna körül van, és 15,6 százalék a cukortartalom, ami szintén gyengének számít. Kelemen István szerint azonban ebből még nem kell messzemenő következtetéseket levonni, ennél jobb is lehet a tényleges hozam. A cukorgyári nyilvántartás szerint ugyanis a termésátlagnál egy-egy tábla teljes területét veszik figyelembe, holott lehetséges, hogy az onnan származó összes répát még nem dolgozták fel – magyarázta a főtitkár. Emellett a későn szedett répák jobb minőségűek, mint a koraiak. A szeptemberben betakarított termést az aszály megviselte, azóta azonban esett az eső, ami javított a hozamon. A múlt heti csapadék után a cukortartalom némileg csökken, de arányaiban kevesebbel, mint amennyivel a mennyiség növekszik, lényegesen, akár 20 százalékkal is több lehet a termés. Az idén csökkent a termőterület, a jövő évi vetésekről azonban még korai lenne bármit mondani. Az egyetlen magyarországi cukorgyárat, a kaposvárit üzemeltető Magyar Cukor Zrt. már kiküldte a szerződésjavaslatát a termelőknek. A CTOSZ főtitkára szerint azonban most még mindenki arra vár, hogy kiderüljön, pontosan mit produkált idén a cukorrépa, a szerződéskötések decembertől indulhatnak. (Világgazdaság, 2019. november 11., 3. oldal)
Pénzügy
Van idő átállni az új online számlázásra
Elnyerte új formáját az online számlázás, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) valós idejű számlaadat-szolgáltatás támogatására fejlesztett rendszere - hívta fel a figyelmet a Deloitte, hozzátéve, hogy a 2.0 verziószámot viselő csomag jelentős változásokat hoz. A nemzetközi tanácsadó cég ismertetése szerint az adózóknak csaknem fél év felkészülési idejük van, hiszen a jelenlegi, 1.1 verziójú számlajelentés 2020. április l-jét követően minősül sikertelen adatszolgáltatásnak. A Deloitte szerint a rendszert érintő legfontosabb változás az, hogy már a bejövő számlaadatok is lekérdezhetők. Ez azért előnyös a vállalkozásoknak, mert elkönyvelhetik az áfabevallás alapjául szolgáló belföldi összesítő jelentés adatait is. Az ön-számlázást érintő gyakorlati hiányosságot is orvosolnak, jövő áprilistól az önszámlázásban keletkező módosító számlákról is megfelelő módon lehet jelenteni. Tancsa Zoltán, a Deloitte közvetett adózásért felelős partnere szerint a változtatásoknak nem lesz vége a 2.0 csomag véglegesítésével és a felkészüléssel az új követelményekre. Jövőre várhatóan csökkentik a kötelező adatszolgáltatásban érintett számlák áfaértékhatárát, a későbbiekben pedig a jelentendő ügyletek körének kiterjesztését is tervezik. Mindez azért szükséges, hogy belátható időn belül elérhetővé váljon a NAV-nak az adózók áfabevallásának elektronikus automatikus elkészítése és kiajánlása. (Magyar Nemzet, 2019. november 11., 13. oldal)
Kultúra
Elsőként adták át a Kertész Imre és Kertész Magda emlékére alapított díjat
Elsőként Váradi Gyula hegedűművész, a Virtuózok felfedezettje kapta a Kertész Imre Nobel-díjas író és felesége, Kertész Magda emlékére alapított díjat. A Virtuózok produkció szombati közleménye szerint a Johannes von Duisburg operaénekes és a budapesti Rotary Club által alapított díjat Kertész Imre november 9-i, 90. születésnapja alkalmából adták át. A 2016-ban elhunyt író és felesége is tagja volt a humanitárius tevékenységet folytató Rotary Clubnak. Az alapítók célja a művészet és a kultúra rászoruló, rendkívüli tehetségeinek segítése, hogy ezzel tovább vigyék Kertész Imre és Magda szellemiségét. A pénzügyi támogatással járó díjat évente adják át - közölték. (ma.hu, 2019. november 11., 02:30)]]>
http://www.gyk.hu/index.php?workspace=rssHir&gyujtemeny=kk&id=1067081