<![CDATA[Gy&k - Magyaroszági hírkörkép]]> http://www.gyk.hu/images/gykimage.jpg <![CDATA[Gy&k - Hírek]]> http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=1 72 67 http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=kk hu-HU http://backend.userland.com/rss1Tue, 13 Nov 2018 00:00:00 +0100<![CDATA[Magyarországi hírkörkép ()]]>2018. november 13.Személyre szabott hírkörképet szeretne? Kérjen ajánlatot!November 13.: SzilviaForint árfolyam november 12-én:


Euro: 291.55

USA-dollár: 212.07

Svájci Frank: 236.07
Belpolitika
Kivár a DK a döntéssel
A Demokratikus Koalíció még nem döntött arról, hogy lesz-e saját indulója az ellenzéki főpolgármester-jelölt személyéről határozó előválasztáson - mondta a Népszavának Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese. Azt is megjegyezte, pártja minden megoldásra nyitott, amely elvezet ahhoz, hogy Tarlós Istvánnak végül egy esélyes kihívója legyen. A politikust azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a szocialisták szombaton az előválasztás kereteiről határoztak, Molnár Zsolt budapesti elnök pedig tényként kezelte a lapnak adott interjújában, hogy januárban a szimpatizánsok voksaival döntenek majd a Fidesz-KDNP jelöltjének ellenfeléről. A DK-s politikusok szerint még rengeteg a nyitott kérdés az előválasztás körül, idő viszont már alig van: legkésőbb az év legelején meg kellene tartani a voksolást, különben az egész belecsúszik az európai parlamenti kampányba. - Akkor pedig kénytelenek leszünk erőteljesen megkülönböztetni magunkat mind az MSZP-től, mind a Párbeszédtől, mert az egy tisztán listás választás lesz, ahol nem kell együttműködnünk - fogalmazott a lapnak egy DK-s forrás. A pártban egyébként attól tartanak, hogy ha az előválasztás végül csak Karácsony Gergely és Horváth Csaba között zajlik majd, érdektelenségbe fullad az egész. (Népszava, 2018. november 13., 3. oldal)
Egészségügy
Most a radiológushiány miatt vannak veszélyben a betegek a Honvédkórházban
Csak a szerencsén múlt, hogy nem halt még meg beteg a Honvédkórház akut sebészeti ellátást és ügyeletet is adó Podmaniczky utcai telephelyén – írja a hvg.hu. A lap szerint a telephelyen szeptember 1-je óta nincs radiológus. Az asszisztensek elvégzik ugyan az ügyeletes orvos által kért CT- és röntgenvizsgálatokat, azonban az elkészült felvételek kiértékelését szakorvos híján egy az intézménnyel szerződött szegedi magán diagnosztikai cég végzi, távleletezéssel. Sokszor több órát is várni kell azokra a leletekre, amelyek nélkül, az ügyeletes orvos nem tud dönteni a szükséges – adott esetben életmentő – beavatkozásról. Ennél is nagyobb gond azonban, ha valakinek ultrahangvizsgálatra lenne szüksége, ott ugyanis elengedhetetlen az orvosi jelenlét. A sürgősségi felvételi hely bezárását a dolgozók már hónapokkal ezelőtt javasolták a kórház főparancsnokának. Ennél is nagyobb baj, hogy 16 óra után az ultrahangvizsgálatokhoz már szállítani kell a betegeket, ami például egy vakbélgyulladás vagy gyomorvérzés esetén akár életveszélyes is lehet. A betegszállító átviszi a beteget Róbert Károly körúti központi telephelyre, majd a vizsgálat elvégzése után visszaszállítják a Podmaniczky utcába. A lap forrásai szerint nem ritka, hogy fél nap alatt négyszer-ötször fordul a mentő a két telephely között. (hvg.hu, 2018. november 13., 06:30)


A XIII. kerületi egészségügyi szolgálat 66 millió forintból fejleszthet
A XIII. kerületi egészségügyi szolgálat két szakrendelője 66 millió forint fejlesztési forráshoz jut az Egészséges Budapest Program keretében - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Fábián Károly a Visegrádi utcai szakrendelő előtt tartott sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a kormány 2017-ben döntött egy több mint 700 milliárd forintos egészségügyi fejlesztésről, amely a közép-magyarországi régió ellátásának javítását célozza. Mint mondta, a fejlesztések kitérnek az infrastruktúra és az eszközök megújítására, a program során három centrumkórház jön létre, és súlyponti szerepet szánnak a Szent János Kórháznak. Ezen kívül 26 kórházban és 32 szakrendelőben kezdődnek meg a fejlesztések - tette hozzá. A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a 2017-es költségvetésben 40 milliárd, az ideiben 30 milliárd, míg a jövő évi büdzsében 41,9 milliárd forint szerepel az EBP-hez kötődő fejlesztésekre. (klubradio.hu, 2018. november 13., 11:23)


Egyéves az elektronikus egészségügyi tér rendszere
Egy év alatt több száz millió betegdokumentum és e-recept került fel az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térbe (EESZT) - közölte tegnap a rendszert üzemeltető Állami Egészségügyi Ellátóközpont. A szolgáltatási tér egy évvel ezelőtt, 2017. november 1-jén a közfinanszírozott ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók és a gyógyszertárak csatlakozásával kezdte meg tényleges működését. A hazai egészségügyben példátlan volumenű informatikai fejlesztéssel a kormány lefektette a digitális egészségügy alapjait. Az EESZT szolgáltatásaival az orvosoknak több információjuk van a betegről, látják a más orvosok által meghatározott gyógykezeléseket, a felírt és azon belül a ki nem váltott gyógyszereket, illetve beutalókat, leleteket. Mindez jelentősen javítja a betegellátás minőségét és hatékonyságát: elkerülhetők a feleslegesen megismételt vizsgálatok, az orvosok sokkal pontosabb képet kapnak betegükről, ami elősegíti a biztosabb diagnózist és a gyorsabb gyógyulást. Az egészségügyi szolgáltatók rendszerhez való csatlakozása folyamatos, így az érintettek egyre több, az egészségügyi ellátásukkal kapcsolatos adatot követhetnek figyelemmel egyetlen központosított szolgáltatásban. Idén november elsejétől a rendszerhez az Országos Mentőszolgálat és azok a magánszolgáltatók is csatlakoztak, amelyeket már korábban köteleztek az elektronikus adatszolgáltatásra. A legfrissebb adatok szerint az összes fekvőbeteg-intézmény és gyógyszertár mellett a háziorvosok 87 százaléka és a járóbeteg-szakrendelők 85 százaléka használja napi szinten az EESZT-t. (Magyar Idők, 2018. november 13., 5. oldal)
Oktatás
A szülők szerint is van tanárhiány
Noha a kormányzat szerint nincs pedagógushiány, a szülők szerint már országos szintű probléma - derült ki a Szülői Hang Közösség több mint ötezer szülő megkérdezésével készült felméréséből. A szülői visszajelzések 45 százalékában jeleztek súlyos tanárhiányt: valamelyik tantárgyból legalább két héten keresztül nem volt érdemben tanítás az elmúlt évben: De voltak ennél extrémebb esetek is: a válaszadók 31 százaléka jelezte, előfordult, hogy legalább egy hónapig nem volt oktatás valamelyik tantárgyból abban az intézményben, ahol gyermeke tanul. A kérdőívet kitöltők 15 százaléka arról is beszámolt, volt olyan, amikor legalább három hónapon keresztül nem volt érdemben tanítás egy-egy tantárgyból. A tanárhiány mindegyik iskolatípusnál jelentős, de legnagyobb mértékben (65 százalék) a szákképzést érinti. A tantárgyak tekintetében a matematika és angol nyelv esetében a legkritikusabb a helyzet az összes iskolatípusnál. A váratlan tanárváltás igen gyakori a közoktatásban: egy év alatt az esetek 44 százalékában történt ilyen legalább egy tantárgyból. A felmérés ugyan nem reprezentatív, de a Szülői Hang Közösség vezetője szerint a trendeket jól mutatja. Miklós György a Népszavának elmondta: el szeretnék érni, hogy végre ne arról szóljon a vita, van-e tanárhiány, hanem arról, milyen megoldásokkal lehetne megoldani a nagyon is létező problémát. (Népszava, 2018. november 13., 4. oldal)


Egyre több figyelem jut a gyerekekre az iskolákban
A pedagógusok munkaidő-kataszter vizsgálatáról szóló megállapodásról tett fel parlamenti írásbeli kérdést a független Szabó Szabolcs, aki arról érdeklődött, hogy azt miért mondta fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Rétvári Bence, a tárca államtitkára emlékeztetett, a pedagógusok munkaidő-terhelésével kapcsolatos, a szakszervezetek kezdeményezésére tervezett kutatás előkészületei már 2017-ben megkezdődtek. „A tárgyalások sikeresen haladtak előre, az ügyben megállapodás is született, ugyanakkor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy idő után már nem vett részt a szakmai egyeztetéseken, a megállapodást pedig véglegesen akkor rúgta fel, amikor a sajtóban valótlanságok állításával támadta meg a korábban általa is szorgalmazott kutatást. A PDSZ azt ellenezte, amit korábban ő maga kért a minisztériumtól” – mutatott rá Rétvári Bence. A KDNP-s politikus válaszában hangsúlyozta, a kormány fontosnak tartja a pedagógusok megbecsülését, ők voltak az elsők, akik számára életpályamodellt és jelentős béremelést indított, 2013 óta ötven százalékkal emelkedett a bérük. (Magyar Hírlap, 2018. november 13., 4. oldal)
Külpolitika
Áder János Litvániába utazik
Áder János államfő kedden kétnapos hivatalos látogatásra Litvániába utazik - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. Áder János Vilniusban találkozik Dalia Grybauskaite litván köztársasági elnökkel, Saulius Skvernelis miniszterelnökkel és Viktoras Pranckietisszel, a litván parlament elnökével. A köztársasági elnök koszorút helyez el az Antakalnis Temetőben a Szabadságharcosok emlékművénél és ellátogat az Aláírók Házába, ahol megtekinti a Litvánia államiságát helyreállító nyilatkozatot. (profitline.hu, 2018. november 13., 07:00)
Hazai gazdaság
2,2 százalékkal nőtt szeptemberben a kiigazított ipari termelés

Szeptemberben a munkanaphatástól megtisztított ipari termelés 2,2 százalékkal emelkedett, a nyers adat szerint 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A járműgyártás kibocsátása 9,5 százalékkal, exportja 15,7 százalékkal esett vissza tavaly szeptemberhez viszonyítva. Az ipari export volumene 6,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az ipar belföldi értékesítése 4,5, ezen belül a feldolgozóiparé 6,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest. (hirado.hu, 2018. november 13., 09:25)


Szijjártó Oroszország felé nyitna
- A világkereskedelemben háború látszik kirajzolódni, ezért Európának az lenne az egyértelmű gazdasági érdeke, ha újra tudná építeni az eurázsiai, vagyis alapvetően az Oroszországgal való gazdasági együttműködését - jelentette ki Szijjártó Péter Duhajban, a Világgazdasági Fórum (WEF) Globális Jövő Tanácsa idei éves ülésén. A külgazdasági és külügyminiszter az Európa regionális jövőjéről szóló szekcióban a kontinens és Oroszország együttműködési lehetőségeiről szóló vitában emlékeztetett arra, hogy korábban az Európai Unió vezetői egy Lisszabontól Vlagyivosztokig tartó kereskedelmi térség létrehozásáért szálltak síkra, majd utalt arra, hogy „a nyugat-európai országok vállalatai a felszín alatt óriási üzleteket kötnek orosz vállalatokkal". - Európában a technológiai színvonal nagyon magas, és ha ezt össze tudnánk párosítani a tőlünk keletre megtalálható nyersanyagforrásokkal, akkor Európa versenyképességét jelentős mértékben lehetne növelni - mondta Szijjártó Péter. - Az orosz-európai együttműködés újjáépítésének azonban az egymás jogainak és a nemzetközi jognak a tiszteletén kell alapulnia - fűzte hozzá a magyar miniszter. (Népszava, 2018. november 13., 6. oldal), Szijjártó: Nincs helye a kettős mércének (Magyar Hírlap, 2018. november 13., 9. oldal)
Vállalatok és piacok
Beszállító óriáscég is menne Debrecenbe
Holografikus 3D-s szemüveggel növelné szolgáltatásainak hatékonyságát a magyarországi Leadec Kft. – erről a nemzetközi cég magyar leányának ügyvezető igazgatója beszélt a Világgazdaságnak. Dákai Ferenc elmondta, hogy az autóipari műszaki szolgáltatásokban világszerte meghatározó német multi két év alatt fejlesztette ki azt az innovációt, amely néhány éven belül a hétköznapi munkavégzés alapeszközévé válhat. A szemüvegen futó alkalmazással a karbantartásra váró berendezés és annak alkatrészei háromdimenziós képben jelennek meg a virtuális térben, amely ujjakkal mozgatható és tetszőlegesen forgatható – magyarázta. A fejlesztés nagy előnye, hogy a szemüveggel az adott berendezés teljes műszaki dokumentációja is online hozzáférhető, sőt a karbantartásról az adminisztráció is online történik. Az eszközre távolról (akár más kontinensről) is rá lehet csatlakozni. Ennek akkor van jelentősége, ha a javítás során a dolgozó elakad, a szemüveg által közvetített kép alapján viszont mások segíthetnek neki. A Leadec a világ 200 telephelyén mintegy 20 ezer munkatársat foglalkoztat, tavaly több mint 900 millió eurós forgalmat ért el. Magyarországi leányvállalatának 580 alkalmazottja van, az értékesítésből származó nettó árbevétele 2017-ben megközelítette a 7,5 milliárd forintot. (Világgazdaság, 2018. november 13., 5. oldal)
Mezőgazdaság
A korábbiaknál olcsóbban, de viszik a magyar marhát
Visszaszorulóban van a Törökországba irányuló magyar szarvasmarha-kivitel. Bár a törökök hagyományosan a legfontosabb felvevőpartnernek számítanak, az idén egyre kevesebb élő állatot tudnak eladni a gazdák. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarország élőmarha-exportja öt százalékkal csökkent 2018 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Míg a török piacra irányuló kivitel csaknem negyedével csökkent, Ausztriába 6, Horvátországba 2, Oroszországba pedig 14 százalékkal nőtt a kiszállított mennyiség. Márton István, a Magyar Hereford-, Angus-, Galloway-tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója a Magyar Időknek elmondta: a Törökországba irányuló export visszaszorulásának oka egyrészt a gyengülő török gazdaságnak tudható be, a líra elértéktelenedésével a magyar marha egyszerűen túl drága lett a törököknek. Másrészt nagy erőkkel vannak jelen a piacon a csehek, és jönnek fel a szlovákok és a románok is, akik lényegesen alacsonyabb áron kínálják az állataikat. Ráadásul itthon egy kicsit elkényelmesedtek az állattartók és a tenyésztők. - A piaci szereplőknek tudomásul kell venniük, hogy az árak nincsenek rögzítve, hanem a kereslet-kínálat befolyásolja az alakulásukat - mutatott rá a szakember. Megjegyezte: tény, hogy az idén a korábbinál 150 forinttal alacsonyabbak a kilónkénti átvételi árak, ugyanakkor aki túl akar adni a portékáján, még ma is reális árat kaphat érte. Az áresést elsősorban a közép-európai túlkínálat okozza, bár amiatt, hogy Németországban, Csehországban és Franciaország bizonyos részein nincs téli takarmány, a gazdálkodók igyekeznek minél több állaton túladni, szintén tovább nő a kínálat. A nyugat-európai szarvasmarhatartók elsősorban a mediterrán piacon, azon belül is főként Olaszországban adják el állataikat. (Magyar Idők, 2018. november 13., 12. oldal)
Ingatlanpiac
Egyre több idő kell a jó vevő megtalálásához
Mi sem mutatja jobban a fővárosi lakásárak elszállását, hogy a 20-40 négyzetméteres ingatlanok népszerűsége nőtt a legnagyobb mértékben az elmúlt időszakban. A Duna House októberi elemzése szerint Budán az adásvételek harmada 750 ezer forintos négyzetméterár fölött zajlott, de Pesten is 600 ezer forint fölötti fajlagos áron kelt el az ingatlanok csaknem negyven százaléka. A fővárosban tavalyhoz képest megduplázódott a negyvenmilliónál többért értékesített ingatlanok aránya. Mivel 2017 októberéhez képest sokat nőttek a pesti panelárak is, így a fővárosban már 420 ezer forint fölötti átlagos négyzetméterárral kell számolni. A budapesti téglalakások átlagos négyzetméterára Budán csaknem hétszázezer, a Belvárosban 685 ezer, Pesten pedig 524 ezer forint volt a múlt hónapban. Az ország nagy részén csökkent az értékesítési idő, ám a budai kerületekben és a Belvárosban akkora volt a drágulás, amely már lassította az ingatlanok forgási sebességét. Ez a folyamat különösen a téglalakásoknál figyelhető meg. Vidéken októberben a 40-60 négyzetméter közötti otthonok aránya volt kimagasló. (Magyar Idők, 2018. november 13., 12. oldal), Jelentősen nőttek idén az ingatlan-adásvételek (Magyar Hírlap, 2018. november 13., 10. oldal)
Pénzügy
Nemsokára lezárul az MFB-hitelkonstrukció
Legkésőbb december 28-ig fogadnak be hitelkérelmeket a kísérleti jelleggel indult pénzügyi vállalkozás refinanszírozási konstrukció programba. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által meghirdetett hitelprogram elsősorban olyan vállalkozásoknak nyújt segítséget, amelyek méretükből vagy korukból eredendően a kereskedelmi banki piacról nem juthatnának hitelhez. A keretösszeg hetvenmilliárd forint, a cégek akár százmillió forintra is szert tehetnek. Az igényelhető hitelösszeg egymillió forinttól százmillió forint terjedhet. A futamidő beruházási hitel, és beruházáshoz kapcsolódó forgóeszközhitel esetén akár tíz év is lehet, míg önálló forgóeszközhitel esetén hat év a maximum. Idén júniustól lehet igényelni a konstrukciót. Az MFB célja, hogy ezzel is növelje a mikro-, kis- és középvállalkozások foglalkoztatásban betöltött szerepét, erősítse innovációs és beszállítói tevékenységét, valamint kiegészítő forrást biztosítson fejlesztési és beruházási tárgyú pályázatokhoz. (Magyar Idők, 2018. november 13., 14. oldal)
Kultúra
Pénteken kezdődik a 17. Tihanyi Garda Fesztivál
Pénteken kezdődik a 17. Tihanyi Garda Fesztivál. A három napos programsorozaton látványhalászattal, koncertekkel, gyermekprogramokkal és főzőversennyel várják az érdeklődőket - közölte a helyi művelődési ház igazgatója. Rózsa Éva Eszter, a program szervezője elmondta, hogy a város halászhagyományai előtt tisztelegnek a rendezvénnyel, melynek díszvendége Gyula városa lesz. Az egykori gardahalászat hagyományait eleveníti fel a szombat délelőtti látványhalászat és a garda vermelőhelyének megtekintése a tóról. A kikötést követően a hajóállomásról az apátságig vonulnak, ahol a tihanyi perjel megáldja a halat és az újbort, ezt követően borlovagrendi avatással folytatódnak a programok. Halászlé- és halételfőző versenyt rendeznek vasárnap a Visszhang-dombon, melyre már több mint harminc nevezés érkezett - mondta a főszervező. (webradio.hu, 2018. november 13., 07:23)


]]>
http://www.gyk.hu/index.php?workspace=rssHir&gyujtemeny=kk&id=1058113