<![CDATA[Gy&k - Magyaroszági hírkörkép]]> http://www.gyk.hu/images/gykimage.jpg <![CDATA[Gy&k - Hírek]]> http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=1 72 67 http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=kk hu-HU http://backend.userland.com/rss1Sat, 28 Mar 2020 00:00:00 +0100<![CDATA[Magyarországi hírkörkép ()]]>

2020. március 28.

Gedeon, Johanna napja (holnap Auguszta napja lesz)

Forint árfolyam március 27-én:


Euro: 291.55

USA-dollár: 212.07

Svájci Frank: 236.07

Személyre szabott hírkörképet szeretne? Kérjen ajánlatot!

Egészségügy
Az egészségügyi intézményekben megjelennek a „kórházparancsnokok”
Az egészségügyi helyzettel kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: a cél most a fertőzés terjedésének lelassítása, nem a vírus „megölése”, mert ahhoz vakcina kellene. Azt is mondta, hogy az emberek mintegy 80 százaléka csak hordozó, szinte észre sem veszi, hogy benne volt a vírus. Van ugyanakkor 15-20 százalék, aki ettől megbetegszik, tünetei lesznek. Ennek a sok embernek – ez Magyarország esetében a teljes népességre kivetítve mintegy kétmillió – egy része kórházi ellátásra is szorul – magyarázta. Bejelentette azt is, hogy hétfő reggeltől minden kórház élén megjelennek az egyenruhás „kórházparancsnokok”. Orvosszakmai kérdésekben természetesen nem ők fognak dönteni, hanem az orvosok, de a járványügyi előírások betartása, betartatása, a készletek rendelkezésre állása, a személyzettel gazdálkodás folyamatos „karbantartása” a „kórházparancsnokok” feladata lesz – közölte a kormányfő. Hangsúlyozta: ha a következő néhány hétben, hónapban jól működik ez a rendszer, a kórházak ki fogják bírni a terhelést. - Ahogyan az ország most működik, az egy katonai, harcászati akcióterv. (…) Ha ezt jól csináljuk a következő két hétben, akkor a kontaktusok száma nagyon visszaesik, és a járvány terjedése le tud lassulni – mondta Orbán Viktor. (vg.hu, 2020. március 27., 09:42)


Hadrendbe állítják a kórházakat: a katonai parancsnok a szakmai vezetés fölé kerülhet
Többnyire csak találgatják az érintettek, hogy mit fognak csinálni azok az egyenruhás parancsnokok, akiket hétfőtől a kórházakba vezényeltek. Pénteken a Kossuth Rádió reggeli műsorában jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a jövő hét elejétől minden kórház élén megjelennek a "kórházparancsnokok". Orvosszakmai kérdésekben természetesen nem ők fognak dönteni, hanem az orvosok, de a járványügyi előírások betartása, betartatása, a készletek rendelkezésre állása, a személyzettel való gazdálkodás folyamatos "karbantartása" a "kórházparancsnokok" feladata lesz - közölte a kormányfő. „Amikor Magyarország eljut a járvány tetőpontjára, akkor körülbelül tízszeres terhelésnek lesz kitéve az egészségügy a békeállapothoz képest, anyagban, ágyban, lélegeztetőgépben, orvosban, ápolóban” - mondta, és az egyik legnagyobb feladatnak nevezte az orvosok védelmét. Hangsúlyozta: ha a következő néhány hétben, hónapban jól működik ez a rendszer, a kórházak ki fogják bírni a terhelést. Értesülések szerint a feladatra olyan rendvédelmi szakembereket keresnek, akiknek lehetőleg van katasztrófa orvostani végzettsége is. - A katonai parancsnokság a kórházak egységes, új típusú kormányzati irányításának első lépése – mondta egy megyei egészségügyi intézmény főorvosa. Ha a honvédség egyenruhásai nem is szólnak bele a gyógyításba – kevés a kivezényeltek között a katonaorvos -, de arra alkalmasak, hogy az intézmények dolgozóinak és annak vezetőinek „kifogásait” hatalmi szóval letörjék. Így az ő szavuk dönt a biztonságról, a dolgozók beléptetéséről, valamint a beszerzéstől az anyaggazdálkodásig szinte mindenben. (nepszava.hu, 2020. március 28., 06:00)
Oktatás
Koronavírus - ITM: nem nyitnak ki az egyetemek a veszélyhelyzet lejártával sem
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felszólította a felsőoktatási intézmények vezetőit, hogy az elrendelt veszélyhelyzet lejárta ellenére rektori utasítás keretében változatlanul tartsák fent a járvány terjedésének lassítását, az emberi egészség védelmét szolgáló intézkedéseket. Az egyetemeken, főiskolákon a jövő héten is távoktatásban folytatódik a hallgatók képzése - közölte az ITM. A koronavírus-járvány megfékezését célzó kormányrendelet értelmében 2020. március 12-én intézménylátogatási tilalom lépett életbe a felsőoktatásban. Az ellenzék felelőtlen magatartása miatt a rendelet 2020. március 27-én hatályát veszti – írták. A kialakult helyzet kezelése érdekében Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára levélben kérte az állami fenntartású egyetemek és főiskolák vezetőit, hogy az intézmények maradjanak zárva, és jelezzék hallgatóiknak, hogy továbbra se látogassák a felsőoktatási intézményeket. A nem állami fenntartású intézmények részére az államtitkár javaslatként fogalmazta meg, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel hasonlóképpen járjanak el. (ma.hu, 2020. március 27., 07:48)
Hazai gazdaság
Februárban még nem verte szét a munkaerőpiacot a koronavírus
A KSH számai szerint a második hónap végéig még alig mozdultak a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatok. A 2019. decembere és 2020. február vége közötti három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma az egy évvel korábbinál 0,2 százalékkal kevesebb, 4 millió 490 ezer volt, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 70,0 százalékos volt. A koronavírus-járvány következtében kialakult gazdasági folyamatok ezt az időszakot még nem érintették, így a hatásai egyelőre nem érezhetők a munkaerőpiaci adatokban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A foglalkoztatottak száma, alig változott, az egy évvel korábbihoz és az előző három hónapos időszakhoz képest egyaránt mintegy 8 ezerrel csökkent. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 7,1 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké 5,4 ezerrel nőtt, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma pedig 20 ezerrel csökkent egy év alatt. A KSH adataiból kiderül, hogy a 15-64 éves korosztályban egy év alatt 25 ezerrel csökkent a munkaerőpiacon jelenlévő aktív népesség, 5 ezer munkanélküli talált állást, így a foglalkoztatottak száma 20 ezerrel csökkent. (mfor.hu, 2020. március 27. 10:04)


Kedvezményekkel jutnak lélegzethez a kisvállalkozások
A koronavírussal kapcsolatos kormányzati intézkedésekről szóló kormányrendeletben szerepel azoknak az ágazatoknak a listája, amelyeket a kormányzat szerint leginkább érint a krízishelyzet. Ide tartozik a turisztika, a vendéglátóipar, a szórakoztatóipar, a szerencsejáték, a filmipar, az előadó-művészet, a rendezvényszervezés és a sportszolgáltatás – emlékeztetett Honyek Péter, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletág-igazgatója. Az ebbe a körbe tartozó nagyobb vállalatok szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás és egyéni járulékkedvezményt kaptak. Jó hír az is, hogy a bejelentés alapján a március 1-je előtt keletkezett katatartozásokra haladékot adnak majd, azokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta utáni negyedévben befizetni. A kata adónemből kieső bevételek arányaival kapcsolatban Honyek Péter a taxisok példáján keresztül – akik elsők között kaptak ilyen kedvezményt – kifejtette: a nyilvános adatbázisokban 8700 személyszállítással foglalkozó kisvállalkozó, azaz taxis szerepel. Ezen személyek túlnyomó többsége, a PwC becslései szerint körülbelül nyolcezer fő választhatta a katát. Fejenként az intézkedés – a havonkénti ötvenezer forintos járulékfizetést alapul véve – legfeljebb kétszázezer forint bevételkiesést eredményez, így a kataadóalanyok taxisokra vonatkozó kedvezménye legfeljebb 1,6 milliárd költségvetési kiesést hoz, ám a nyugdíjas vagy másodállásban taxizó személyek miatt a tényleges kiesés inkább 1,3-1,4 milliárd forintra tehető. A kedvezmény kiterjesztése a hétfői bejelentésben felsorolt más területekre ezt a számot megtöbbszörözi. (magyarhirlap.hu, 2020. március 28., 04:48)
Vállalatok és piacok
Meghosszabbította a leállást a kecskeméti Mercedes-gyár
A kecskeméti Mercedes-Benz gyár április 21-éig meghosszabbította a munkavégzés szüneteltetését a koronavírus-járvány miatt – közölte a cég. A Mercedes-Benz márka tulajdonosa, a Daimler március 17-én döntött úgy, hogy két hétre megszakítja a gyártást európai telephelyeinek nagy részén. Ez a döntés a kecskeméti Mercedes-Benz gyárat is érintette, ahol március 20-án függesztették fel a működést. Az elengedhetetlenül szükséges területek működését továbbra is biztosítják, ezeken a részlegeken a munkatársak létszámát minimálisra csökkentették, megfelelő védelmükről továbbra is gondoskodnak. Tájékoztatásuk szerint a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. célja továbbra is az, hogy munkavállalói munkahelyét és bérét hosszú távon biztosítani tudja. A vállalat jelenleg a szakszervezetekkel egyeztet a leginkább megnyugtató megoldás közös kialakítása érdekében. A kecskeméti Mercedes-Benz gyár több mint 4400 munkatársat foglalkoztat. (vg.hu, 2020. március 27., 07:58)
Mezőgazdaság
A koronavírus nem veszélyezteti a tojásellátási-láncot
Nem kell aggódnia a magyar vásárlóknak, hogy a koronavírus okozta krízishelyzet miatt nem kerül friss hazai tojás a húsvéti asztalra, mivel a tojástermelés folyamatos, és az áruházláncok ellátása is biztosított, a pánikvásárlás nem indokolt, ugyanakkor áremelkedésre lehet számítani - közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség). A szövetség ismertette, hogy az elmúlt két hétben termelőtől függően átlagban 30-50 százalékkal több tojást igényeltek az áruházláncok. Ebben az időszakban most szinte mindennap olyan az élelmiszerboltok forgalma, mintha karácsonyra vagy húsvétra vásárolnának be az emberek. Egy „átlagos” húsvétkor 270-280 millió darab tojás fogy, ez az éves fogyasztás nagyjából 10 százaléka. A hotelek, éttermek, menzák által felhasznált mennyiség csökkenése pótolja az eddig felmerült és még felmerülő lakossági igények fedezetét. A nagyüzemi termelés várhatóan 1,2-1,3 milliárd lesz ebben az évben, ágazati szinten nem csak tyúktelepítésre, hanem kapacitásbővülésre is számítanak - tették hozzá. Megjegyezték, hogy tavaly a nagyüzemi termelés enyhén 1,1 milliárd darabra csökkent. A regisztrált termelés a fogyasztás 47 százalékát biztosította tavaly, az import 27 százalékát, míg a háztáji termelés mintegy 600 millió darab tojással további 26 százalékot. (magyarhirlap.hu, 2020. március 27., 06:12)


Eladhatatlanná vált a friss zöldség
Az elmúlt két hétben a lakosság beraktározott készletezhető élelmiszerekből, a kereslet hirtelen és jókora emelkedése pedig az árak elszabadulásához vezetett. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint a tárolható zöldségfélék közül a burgonya, a hagyma és a gyökérzöldségek, valamint a gyümölcsök közül az alma fogyott a legjobban. Az árak a felfokozott kereslet miatt az előző hetekhez képest a két-háromszorosukra emelkedtek. A friss, primőr zöldségekre – közülük is elsősorban a paradicsomra, a paprikára és az uborkára – is nagyobb igény mutatkozott, de ezek nem drágultak érdemben. A hét végén és e hét elején már erősen esett a kereslet minden zöldség és gyümölcs iránt, így az árak is meredeken zuhantak. A FruitVeB-hez érkező információk szerint a nagybani piacok forgalma mintegy 70-80 százalékkal esett, és erőteljesen csökkentek az áruházláncok megrendelései is. A primőr zöldségekből – mint például a hónapos retek, a fejes saláta és az újhagyma – az ilyenkor szokásos rendelések 10-20 százaléka érkezik be. A hagyma, a burgonya és az alma, vagyis a készletezhető termékek ára visszarendeződött, míg a friss, primőr áru (paprika, paradicsom, uborka, fejes saláta) a jelenlegi helyzetben gyakorlatilag eladhatatlanná vált – ezért a kórházaknak ajánlottak fel belőlük. (vg.hu, 2020. március 27., 07:15)
Ingatlanpiac
Szigorúbb lett a szűrő az albérlők kiválasztásánál
A megfelelő bérlő kiválasztása a bérbeadók számára stratégiai fontosságú döntés, hiszen a legtöbb bérlő minimum egy évig az adott ingatlanban fog lakni – közölte Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Kifejtette, a jó bérlő megtalálása a bérbeadók számára nemcsak azért fontos, mert időben fizeti a lakbért és a járulékos költségeket, hanem az ingatlan kiköltözéskori minősége is nagymértékben függ attól, hogy a bérlő mennyire vigyázott a bérleményre. A bérbevevő számára a megfelelő bérbeadó megtalálása szintén létfontosságú, hiszen lehet, hogy az ingatlan a bérbeadó tulajdona, mégis a bérbevevő otthona. A megfelelő partner kiválasztása egy állásinterjúhoz hasonlítható a bérbevevők részéről. Sok tulajdonos már az ingatlan megmutatása során igyekszik megtudni minél többet a bérlőjelöltről: mivel foglalkozik (ami fedezetet nyújt a bérleti díjra is), mi a családi állapota, mi a hobbija, mennyire él aktív társadalmi életet. A bérbevevők számára a legtöbbet az ingatlanhirdetésből a hirdetés szövegezése árulja el a tulajdonosról. Az ingatlanhirdetéshez képest a telefonbeszélgetés, illetve a személyes találkozás ezerszer többet mond el a bérlőknek a bérbeadókról. Ezeket az alkalmakat érdemes kihasználni, mivel a bérleti szerződés megkötése előtt általában csupán egyszer–kétszer szoktak találkozni a felek egymással ezen a gyorsan pörgő piacon – mutatott rá a szakértő. A szerződés megkötése során fontos tisztázni az ingatlan állapotát, akár tételes vagy fényképes melléklettel ellátott leltárral, és a lehető legtöbb – elsőre valószínűtlennek tűnő – forgatókönyvet is írásba foglalni. (magyarhirlap.hu, 2020. március 27., 03:16)]]>
http://www.gyk.hu/index.php?workspace=rssHir&gyujtemeny=kk&id=1070220