<![CDATA[Gy&k - Magyaroszági hírkörkép]]> http://www.gyk.hu/images/gykimage.jpg <![CDATA[Gy&k - Hírek]]> http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=1 72 67 http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=kk hu-HU http://backend.userland.com/rss1Tue, 17 Oct 2017 00:00:00 +0200<![CDATA[Magyarországi hírkörkép ()]]>


2017. október 17.
Személyre szabott hírkörképet szeretne? Kérjen ajánlatot!
Október 17.: Hedvig
Forint árfolyam október 16-án:

Euro: 291.55

USA-dollár: 212.07

Svájci Frank: 236.07
Politika
Iránytű Intézet: Féléves mélyponton van a kormánypárt
A teljes népességen belül és a biztos pártválasztók között is veszített támogatottságából a Fidesz, bár előnyük a többi párthoz képest továbbra is tetemes – írja a Magyar Nemzet az Iránytű Intézet legfrissebb kutatása alapján. A felmérés szerint az úgynevezett pártot választani tudó biztos szavazók között igen jelentős csökkenést könyvelhettek el a kormánypártok az elmúlt időszakban, az augusztusi 51 százalék után ugyanis szeptemberben már 43 százalékon álltak. A kutatás szerint továbbra is stabilan a második a Jobbik, amely - minimálisan csökkenve - 22 százalékos tábort tudhatott magáénak az előző hónapban. Az MSZP - némileg javítva eredményén -11 százalékkal a harmadik helyen állt szeptemberben. Fontos azonban, hogy a felmérés még akkor készült, amikor Botka László volt a miniszterelnök-jelölt, vagyis a visszalépésének hatásai ezekben az eredményekben még nem érezhetők. A kisebb pártok közül a Demokratikus Koalíció (DK) és az LMP jutna még be az Országgyűlésbe, ráadásul mindkét párt erősödni tudott augusztusról szeptemberre: a DK 5-ről 8-ra, az LMP pedig 4-ről 7 százalékra növelte bázisát. A biztos választók között a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is 3 százalékon állt, az Együtt 2 százalékos bázissal bírt, míg a Párbeszédet mindössze 1 százalékra mérték. (Magyar Nemzet, 2017. október 17., 3. oldal)


Kész a közös választójogi javaslat
Megszületett a törvényjavaslat-szöveg arról, hogyan alakítanák át a választási rendszert az ellenzéki pártok – írja a Népszava. A konszenzusos reformot a Közös Ország Mozgalom (KOM) kezdeményezte, nyolc párt képviselői dolgoztak rajta, a parlament elé pedig az LMP, az MSZP, illetve az Együtt, a PM és a Liberálisok képviselői terjesztik. A KOM korábban közölte, ha a javaslatot október 23-ig nem szavazza meg a parlament, polgári engedetlenségi akciókat kezdenek. Ha a kormánypártok elbuktatják, és már parlament elé sem kerül, el fogják kezdeni az akciókat. A mozgalom október 23-án az összes részt vevő ellenzéki párttal közösen akart demonstrálni, de mivel azok egyesével elkezdték lemondani azt, végül civil tüntetést tartanak. (Népszava, 2017. október 17., 4. oldal)
Egészségügy
Életeket menthet az új mobilalkalmazás
Megjelent a Szív City nevű alkalmazás, amelynek segítségével a mentők kiérkezése előtt életeket menthetnek a közelben tartózkodó önkéntesek - jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár tegnap, az újraélesztés világnapján. Évente átlagosan 25 ezren lesznek rosszul az utcán hirtelen szívmegállás miatt, ilyenkor életbe vágó, hogy mielőbb megkezdődjön az újraélesztés, hiszen a túlélés esélye percenként 7-10 százalékkal csökken - tájékoztatott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője. Az applikáció nem jelent időveszteséget, hiszen az OMSZ mentésirányítója egyidejűleg riasztja a Szív Cityt és küld mentőt a helyszínre. Győrfi Pál a Magyar Idők kérdésére elmondta: az elmúlt években csökkent a szívmegállásból fakadó halálesetek száma, hiszen sokkal intenzívebben, újszerű módokon igyekeznek fejleszteni a lakosság életmentő-ismereteit és tettrekészségét. Példaként említette a most futó Wake Up - Mentsünk együtt életet! című kampányt, amelyben gyors és gyakorlatias oktatással képzik ki a fiatalokat az újraélesztésre. (Magyar Idők, 2017. október 17., 6. oldal)


Budai egészségügyi fejlesztések
Már jövőre érzékelhetik az emberek a budai egészségügyi fejlesztéseket - mondta a nemzetgazdasági miniszter egy sajtótájékoztatón, amelyen elhangzott: a II. kerület 6,8 milliárd forint állami támogatással új szakrendelőt kap. Varga Mihály ismertette: az Egészséges Budapest program részeként a kormány a következő tíz évben több jelentős fejlesztést valósít meg, a fővárosi és agglomerációs kórházakat, valamint szakrendelőket kívánja megújítani. (Magyar Idők, 2017. október 17., 6. oldal)
Oktatás
Elfutnak a CEU-megállapodás elől
„Ha kedden módosítjuk a törvényt, akkor nem kell aláírni addig a CEU-ról a megállapodást, amíg nem járt le a törvényes határidő. A megállapodás aláírása igazából ilyen szempontból okafogyott – idézi a Népszava Balog Zoltánt. A humánminiszter azután beszélt erről, hogy az Országgyűlés Orbán Viktor kormányfő indítványára megszavazta: kedden, egyetlen nap alatt megtárgyalja a felsőoktatási törvény módosítását, amely egy évvel, 2019 januárjáig meghosszabbítja a határidőt a törvényben megszabott feltételek teljesítésére. Orbán maga indítványozta Kövér László házelnöknél, hogy már kedden tárgyalja meg az Országgyűlés és szavazzon is a lex CEU módosításáról. Ezzel még a miniszterelnök brüsszeli utazása előtt döntés születhet arról, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) egy év haladékot kap az áprilisi törvényi szigorítások teljesítésére. Orbán az indítványban azt írta: a parlamenti napirend megváltoztatását és a felsőoktatási törvény módosítását „a törvényjavaslat mielőbbi elfogadásához fűződő kormányzati érdek indokolja”. A hvg.hu munkatársa ugyanakkor hétfőn egy kormánytisztviselőtől megtudta: ezzel igyekeznek elejét venni, hogy az Európai Bíróság előtt landoljon az ügy. A felsőoktatási törvény tavaszi módosításával kapcsolatban ugyanis az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, majd parttalan levelezés kezdődött Brüsszel és Budapest között. (Népszava, 2017. október 17., 3. oldal)
Hazai gazdaság
Az ösztönzők bevezetését állami támogatás segítheti
- Jelenleg nincs összekapcsolva a gazdaság igényeivel a felnőttképzési rendszer, a következő időszak egyik legfontosabb feladata, hogy a képzés elvégeztével a munkavállalóknak sikerüljön elhelyezkedniük a munkaerőpiacon vagy adott esetben a korábban megszerzett tudásukat továbbfejlesszék - mondta a Magyar Időknek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Kiemelte: a kamara már letette azt a négy pontból álló javaslatcsomagot, amelynek köszönhetően a képzési rendszer összhangba kerülne a munkaerőpiaci igényekkel. Parragh László szerint ezért a rendszer átalakításának egyik legfontosabb pontja, hogy a kereslet határozza meg a kínálatot, tehát ne olyan rendszert működtessünk állami és uniós pénzekből, amelyben a rendelkezésre álló képzésekkel nem lehet az adott álláshoz szükséges képzettséget szerezni. A kamara vezetője példaként említette a németországi rendszert, amelynek lényege, hogy megvizsgálják: a környékben milyen munkaerőre van igény. Ezt követően felajánlják az álláskeresőnek a rendelkezésre álló lehetőségeket, majd bevonják a szükséges képzésbe. A rendszernek köszönhetően a németeknél a felnőttképzésben részt vevők 80 százaléka sikeresen el tud helyezkedni, ezzel szemben hazánkban ez az arány meglehetősen alacsony, mindössze 30 százalék. (Magyar Idők, 2017. október 17., 15. oldal)
Vállalatok és piacok
Digitális jólét: ahány cég, annyi csomag
Az eredetileg tervezettől némileg eltérve és lassabban, de alakul a digitális jólét fedőnévvel illetett alapcsomagok terjedése: tegnap óta immár mindhárom mobilszolgáltató kínálatában elérhető a kedvezményes árú alapcsomag, miután a Vodafone is csatlakozott a programhoz – írja a Magyar Nemzet. A mobiltársaság a tizenegyedik azon cégek - vezetékes és mobilszolgáltatók - sorában, amelyek aláírták a Digitális Jólét Nonprofit Kft.-vel a védjegy használatáról szóló megállapodást. Mint azt Deutsch Tamás, a programért felelős miniszterelnöki biztos a tegnapi eseményen kifejtette, az internethasználat áfája az idén 18 százalékra csökkent a tavalyi 27 százalékról, jövőre pedig 5 százalékra mérséklődik. Hozzátette, a csökkentés az internetezés anyagi korlátainak ledöntését szolgálja. - A Digitális jólét alapcsomag azokat a 16 évnél idősebbeket célozza meg az országban, akik eddig nem voltak internethasználók, mert úgy vélték, hogy számukra még a legolcsóbb internet-hozzáférési lehetőség is túl drága - fejtette ki, megjegyezve: az elmúlt másfél évben a 16-74 éves korosztály körében jelentősen, a korábbi 72 százalékról 78 százalékra emelkedett a rendszeres internethasználók aránya, ezzel megközelítettük az európai uniós 79 százalékot. (Magyar Nemzet, 2017. október 17., 7. oldal)
Mezőgazdaság
Fehérjeprogramot indít a kormány
Nemzeti fehérjetakarmány-programot indít a kormány annak érdekében, hogy kiváltható legyen az importból származó génmódosított szóját tartalmazó takarmány - jelentette be tegnap a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor hangsúlyozta: a program része egy hároméves kutatásfejlesztési terv is, amelyre nyolcmilliárd forintot fordíthatnak. A GMO-mentes szója termesztése mellett az alternatív takarmányok és növények előállítása is kulcsfontosságú hazánkban. (Magyar Idők, 2017. október 17., 12. oldal)
Turizmus
A kormányfő szerint a turizmus a hazaszeretet egyik formája
„A kormány 2030-ig 828 milliárd forint fejlesztési forrást rendelt az újonnan elfogadott Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia megvalósításához, amelynek révén Magyarország elfoglalhatja méltó helyét a világ turizmusában” - közölte a kormányfő az eseményen. Orbán Viktor kiemelte, Magyarország egy szép, élhető és biztonságos hely, ahol vendégszerető emberek élnek, azonban nem elég, hogy a saját országunk szépsége számunkra önmagáért beszél, azt másoknak is érthető módon be kell mutatni. Mint mondta, a stratégia helyesen fogalmaz, miszerint a turizmus elmeséli Magyarország történetét, az ágazat fejlesztésén keresztül pedig biztosított az ország gyarapodása. A 2030-ig szóló fejlesztéseket a kormányfő szavai szerint nem felülről, hanem azokkal a szakemberekkel együtt tervezték meg, akikről szól és akik működtetik évtizedek óta ezt az ágazatot. Felidézte: a kormányzati struktúra is átalakult tavaly, ennek szegletköve a Magyar Turisztikai Ügynökség lett, amely kezébe vette az ágazat koordinálását, és feladatul kapta, hogy hazánkat az egyik legkeresettebb úti céllá tegye. A múlt év végén külön törvény is született, amelyben kijelölték a kiemelt fejlesztési térségeket és a megfelelő forrásokat. (Magyar Idők, 2017. október 17., 13. oldal)


Az ágazat 2030-ra a GDP 16 százalékát adhatja
- 2010 óta dinamikusan nőnek a turizmus számai, vagyis rekordokat döntünk. Ennek ellenére paradigmaváltásról beszélünk, mivel azt gondoljuk, az iparág teljesítményéből ennél sokkal többet is ki lehet hozni. Ambiciózus vállalást tettünk az új nemzeti turizmusfejlesztési stratégiában: 2030-ig el fogjuk érni az osztrák szintet a GDP-hez való 16 százalékos hozzájárulással a mostani 10 százalékos mérték helyett, eközben Magyarország 19 helyet lép előre a turizmus nemzetközi versenyképességi listáján. Az a szándékunk, hogy húzóágazattá váljon itthon a turizmus, amely a mai világtrendeket és a hazai viszonyokat figyelembe véve megvalósítható cél. Az ágazat valódi kitörési pontja az országnak - jelentette ki tegnap a Magyar Időknek Guller Zoltán. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója kiemelte: a Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia 2030 szerint részben állami támogatással ötszáz darab attrakciófejlesztést hajtanak végre az ország számos pontján, amelyre érkezett már forrás a kormánytól. Ezen kívül ezer vendéglátó- és szálláshely újul meg a jövőben a Kisfaludy-program részeként: a szolgáltatások fejlesztésének támogatása egyrészt a kategória-besorolások javítását célozza, ezzel a minőségi turizmust fejlesztik, amivel nagyobb költés érhető el. Guller Zoltán kiemelte, a 2030-ig elérendő hatszázalékos GDP-növekedésnek az is feltétele, hogy addigra kétszer annyi vendégéjszakát jegyezzenek a szállásadók, mint ma. Ennek érdekében harminc új városból válik elérhetővé légi közlekedéssel Budapest. (Magyar Idők, 2017. október 17., 13. oldal)
Külföldi gazdaság
A Teslától tart igazán a Volkswagen
A Volkswagen az ázsiai tömegtermelő autógyárak helyett már az elektromos autókat gyártó amerikai Teslát tekinti legnagyobb ellenfelének a német Automobilwoche lap beszámolója szerint. A Tesla innovatív üzleti modelljével már nemcsak a prémium szegmenst célozza meg, hanem tömegtermékekkel készül elárasztani a piacot. Ezért számunkra is egyre inkább a Tesla jelenti a konkurenciát - mondta a lapnak a konszern márkaigazgatója, Herbert Diess. A kihívás miatt a társaság a tervezettnél korábban, 2021-ben piacra lép elektromos autójával az USA-ban. (Magyar Nemzet, 2017. október 17., 7. oldal)
Kultúra
Cseh színházi napok Budapesten
Csekkold! címmel november 3. és 5. között cseh színházi fesztivált rendeznek Csekkold! címmel a budapesti Katona József Színházban. A programban Macbeth- és Anna Karenina-feldolgozás, felolvasószínház, könyvbemutató és koncert is szerepel. (Népszava, 2017. október 17., 12. oldal)


Esterházy-fesztivál
Több mint egy éve nincs velünk Esterházy Péter, életműve azonban élőbb, mint valaha. Hatása túlterjeszkedik a szigorúan értett szépirodalom határain. A Szépírók Társaságának november 4-5-i Van egy író. Szeretem című fesztiválja ezt a sokszínű és sokrétű hatást mutatja be zenével, színházzal, képzőművészettel, kerekasztalbeszélgetésekkel - és sok-sok irodalommal. (Népszava, 2017. október 17., 12. oldal)


]]>
http://www.gyk.hu/index.php?workspace=rssHir&gyujtemeny=kk&id=1045952