<![CDATA[Gy&k - Magyaroszági hírkörkép]]> http://www.gyk.hu/images/gykimage.jpg <![CDATA[Gy&k - Hírek]]> http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=1 72 67 http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=kk hu-HU http://backend.userland.com/rss1Tue, 12 Dec 2017 00:00:00 +0100<![CDATA[Magyarországi hírkörkép ()]]>


2017. december 12.Személyre szabott hírkörképet szeretne? Kérjen ajánlatot!December 12.: GabriellaForint árfolyam december 11-én:


Euro: 291.55

USA-dollár: 212.07

Svájci Frank: 236.07
Belpolitika
Még többen támogatják a kormánypártokat
A Fidesz népszerűsége folyamatosan nő, miközben a két legnagyobb ellenzéki párt csak vergődik – idézi a Magyar Idők a Republikon Intézetet. Legfrissebb közvélemény-kutatásukból kiderül, hogy míg 2017 májusában a Fi-desz-KDNP 45 százalékon állt a pártválasztók körében, addig az októberi rekordmagas, 54 százalékos támogatottságot most még három százalékponttal növelni is tudták a kormánypártok, amelyek így 57 százalékon állnak. A Jobbik két százalékpontot veszítve 13 százalékra esett, ennél alacsonyabb támogatottságot még nem mért náluk 2017-ben a Republikon. Az adatok alapján az MSZP stagnál, a szeptemberi 11 százalékos mélypontot októberre fel tudta tornázni 12 százalékra, ám novemberre újra visszaesett erre a szintre. Mindebből logikusan következik, hogy miután a Fidesszel nem lehet felvenni a versenyt, az ellenzéki pártoknak jobb híján egymással kell megküzdeniük. (Magyar Idők, 2017. december 12., 4. oldal)


Mindenkit az utcára szólít a Jobbik
Utcára hívja a Jobbik az embereket, miután az egykori fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által vezetett Állami Számvevőszék (ÁSZ) 660 millió forintot vonna el a párttól, kétségessé téve ezzel még az indulásukat is a tavaszi választáson – írja a Magyar Nemzet. Vona Gábor pártelnök néhány napja még óvatosan fogalmazott, és nem tartja kizártnak egy tüntetés megszervezését, tegnap viszont már kész tényként beszélt erről. Pénteken 17 órakor tartanak majd fáklyás demonstrációt Budapesten, a Fidesz Lendvay utcai székházánál. A pártelnök biztos abban, hogy a kormánypártok provokátorokat fognak odaküldeni, de ez nem fogja megakadályozni a - mint fogalmazott - békés, figyelemfelhívó akciójukat. A Jobbik elnöke a parlamentben megismételte, hogy az ÁSZ támadása Európában példátlan eljárás. (Magyar Nemzet, 2017. december 12., 1-3. oldal)
Egészségügy
Ötvenezer CT-vizsgálat volt idén daganatgyanú miatt
Mintegy tízezer betegnél már kimutatták a CT-vizsgálatok az elváltozást abból a több mint ötvenezer esetből, amelynél daganatgyanú miatt kérték az orvosok a diagnosztikai eljárást. A többieknél a további vizsgálatok erősítették meg, hogy megalapozott volt a gyanú - tájékoztatta a Magyar Időket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Mint ismeretes, daganatgyanúnál 2015 júniusa óta kötelező két héten belül elvégezni a szükséges diagnosztikai, így a CT- vagy MR-vizsgálatot. Az országban idén eddig összesen több mint 600 ezer CT-vizsgálatot végeztek, a 14 napos szabály adta lehetőséggel így a vizsgálatok körülbelül 8,5 százalékában éltek az intézmények. Jelenleg CT-re 2-4 hónap az országban a várakozási idő, koponyavizsgálatnál egy hónap. A legrövidebb idő (8 nap) alatt Nógrádban kerülnek sorra a páciensek, a legtöbbet (79 nap) Hajdú-Biharban kell várni. A CT-készülékek száma alapján az ellátás jelenleg Közép-Magyarországon a legjobb, itt 30 CT- és 19 MR-berendezés üzemel, és bár csak hárommillió lakos él a térségben, miután számos klinika és országos intézet is itt van, éves szinten ennél lényegesen több beteg fordul meg Budapesten. (Magyar Idők, 2017. december 12., 5. oldal)
Hazai gazdaság
Kedvező a hazai gazdasági környezet
A hazai és külföldi vállalatokat tömörítő Joint Venture Szövetség tagsága szerint lassan, de jó irányba változik a befektetési környezet Magyarországon - közölték. A következő év legnagyobb kihívásaként egyértelműen a megfelelően képzett munkaerő megszerzését, illetve a kompetens munkavállalók megtartását érzékelik a cégek, ugyanakkor biztató, hogy az elmúlt évek adópolitikai változásait alapvetően pozitívként érzékelik. A válaszadók fele határozott javulást vár 2018-ban, amikor a cégek 86 százaléka bérfejlesztést tervez - tájékoztatott a szövetség. (Magyar Idők, 2017. december 12., 12. oldal)
Mezőgazdaság
A szakképzés a verseny ösztönzője
Az ágazatban dolgozók szakképzettségétől, a szakemberhiány megoldásától és az oktatás minőségétől függ a mezőgazdaság versenyképessége – idézi a Magyar Idők a földművelésügyi minisztert. Fazekas Sándor szerint a szakemberképzésben kiemelt jelentősége van a cégekkel, a kamarával, a gazdaszervezetekkel és a termelőkkel kötött konkrét együttműködéseknek. A partnerségnek köszönhetően ugyanis javulhatnak a beiskolázási mutatók, a diákok pedig korszerű gyakorlati képzésben részesülhetnek. A szaktárca tegnap Nagykátán, a Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskolában kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK), valamint hat FM fenntartású mezőgazdasági szakiskolával és hat, a szakképzésben részt vevő helyi cég képviselőjével. A miniszter jelezte: a képzések fejlesztésére már történtek lépések, ezek közül az egyik legfontosabb az elfogadott Tessedik Sámuel agrárszakképzési koncepció, amely megújítja az agrárszakképzés rendszerét és fejleszti a duális képzést. (Magyar Idők, 2017. december 12., 12. oldal)
Ingatlanpiac
Bátran lehet alkudni a vidéki családi házakra
Mintegy 139 ezer lakóingatlan cserélhetett gazdát idén novemberig a Duna House (DH) szerint, ami meghaladja a múlt év ugyanezen időszakának forgalmát. Az ingatlanközvetítő hálózat a havi becsléseire alapozva nemcsak az utolsó negyedévre, hanem 2017 egészére több adásvételt vár a tavalyinál – írja a Magyar Idők. A statisztikai hivatal adatai szerint 2016-ban valamivel több mint 146 ezer, magánszemélyek között létrejött adásvétel történt. A lakáspiac 2014 óta erősödik, akkor meghaladta a 113 ezret a tranzakciók száma. Ezt megelőzően viszont öt éven át, 2009 és 2013 között évente mindössze 90 ezer körüli tulajdonosváltás volt a jellemző. A DH elemzése szerint Budapesten továbbra is a XIII. kerület iránt volt a legnagyobb érdeklődés, de a XIV. és a XI. kerület is igen kedvelt célpontot jelentett a vásárlók és érdeklődők körében. A. legnagyobb, 7 százaléknyi alkura vidéki házvásárlásnál nyílt mód novemberben, de az eredeti árhoz képest Budapesten és az agglomerációban is 6 százalékkal olcsóbban lehetett megvenni a családi házakat. Ezzel szemben a legkisebb árengedményt a fővárosi panellakásoknál adták a tulajdonosok, átlagosan mindössze 3 százalék alkura volt lehetőség. (Magyar Idők, 2017. december 12., 12. oldal)
Külföldi gazdaság
Tőzsdén a bitcoin
Debütált a bitcoin Chicagoban, a határidős tőzsdén (CBOE): 2018. januárjára 15460 dolláron született meg, európai idő szerint vasárnap éjfélkor, az első kötés. Az első napon mintegy 25 százalékkal erősödött a kriptovaluta, amelynek kereskedését többször is fel kellett függeszteni az intenzív árfolyammozgások okán, és a CBOE site-ja sem bírta a terhelést, időnként elérhetetlenné vált. Az „XBT” - ez a bitcoin tőzsdei szimbóluma – árfolyama márciusi határidőre 19330 dollárig emelkedett a tegnapi piacnyitáskor, de ennél is nagyobb jelentősége van annak, hogy a tőzsdei jegyzés legitimálta, valós befektetési instrumentummá léptette elő a sokak által spekulációs lufinak tartott virtuális fizetőeszközt. Több nagybank, így a JPMorgan, a Bank of America,a Citigroup és a Barclays nem vállalta a közreműködést az ügyfeleik által kezdeményezett tőzsdei tranzakciókban, míg a Goldman Sachs és az ABN Amro bevetette magát mint közvetítő. (Népszava, 2017. december 12., 6. oldal)
Pénzügy
Öngondoskodás: adóváltoztatás kellene
„Egyelőre nincs információnk arról, hogy a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen kidolgozott ajánlatunkat elfogadná a kormány, azaz lehetővé válna, hogy ha a munkavállaló és a munkáltató egyaránt befizet az önkéntes nyugdíjpénztárba, akkor a vállalkozás befizetése után is adókedvezményt adjon az állam a megtakarító magánszemélynek” - válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke egy hétfői sajtóbeszélgetésen. Arról is beszélt, hogy a lakosság körében idén nyáron végzett kutatásuk szerint a lakosság hatvan százaléka jónak tartaná ennek az új rendszernek a bevezetését, és ugyanerre az eredményre vezetett a mostani, a vállalkozások körében végzett felmérés is. Ha a bevezetésre még nem lehet is számítani, az már kiderült, hogy az idei 43,66 százalékról 40,71 százalékra csökken jövőre a béren kívüli juttatások, köztük a pénztári megoldásokhoz nyújtott munkáltatói támogatások adókulcsa. Ez azért lényeges változtatás, mert a munkáltatók kafetériával kapcsolatos döntéseinél harminc százalékos súllyal esik latba az éppen érvényben lévő adókörnyezet. A szervezet háromszáz - az ÖPOSZ-szal jelenleg vagy korábban kapcsolatban álló - munkáltatót felölelő kutatása arra is rámutatott, hogy a béren kívüli juttatásoknak fontos szerepük van a munkaerő megszerzésében, illetve megtartásában. A nagyvállalatok és multinacionális cégek csaknem háromnegyede vélekedett így, míg a kisebb vállalkozásoknál ez az arány 55 százalékot tett ki. (Magyar Nemzet, 2017. december 12., 7. oldal)


Új vállalati hitel az MFB-nél
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szóló új hiteltermék elindítását jelentette be 20 milliárd forintos keretösszeggel elsősorban olyan vállalkozások számára, amelyek méretükből vagy életkorukból eredően a kereskedelmi banki piacról nem juthatnak hitelhez. A forrás az MFB pályázatán nyertes pénzügyi vállalkozásokon keresztül érhető el. Az MFB felmérése szerint csaknem 45 ezer olyan vállalkozás van Magyarországon, amelyek összesen majdnem 900 milliárd forint összegű, vállalható kockázatot jelentő finanszírozási igényét a kereskedelmi bankok nem tudják kielégíteni vagy nem illeszkedik az üzletpolitikájukhoz. (Magyar Idők, 2017. december 12., 14. oldal)]]>
http://www.gyk.hu/index.php?workspace=rssHir&gyujtemeny=kk&id=1047675