<![CDATA[Gy&k - Magyaroszági hírkörkép]]> http://www.gyk.hu/images/gykimage.jpg <![CDATA[Gy&k - Hírek]]> http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=1 72 67 http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=kk hu-HU http://backend.userland.com/rss1Wed, 25 Apr 2018 00:00:00 +0200<![CDATA[Magyarországi hírkörkép ()]]> 2018. április 25.Személyre szabott hírkörképet szeretne? Kérjen ajánlatot!Április 25.: MárkForint árfolyam április 24-én:


Euro: 291.55

USA-dollár: 212.07

Svájci Frank: 236.07
Belpolitika
Szél Bernadett szerint kérik a frakcióvezetésre
Amíg az LMP parlamenti frakciója nem alakul meg, addig nem születnek döntések a személyi kérdésekről - mondta a párt társelnöke egy műsorban, hozzátéve: erre csütörtökön vagy pénteken kerülhet sor. Szél Bernadett (képünkön) arról is beszélt, hogy ő lehet ismét a frakcióvezető, ilyen kérés érkezett hozzá a frakcióból. „Felém kifejezetten azt tolmácsolták, hogy ne álljak fel, tehát ez volt a kérés az irányomba” - tette hozzá. Az LMP vezetőinek lemondásával kapcsolatban úgy fogalmazott: ezek technikai lemondások voltak, mivel előre hozott tisztújítást szerettek volna. Szél Bernadett elárulta, hogy Gémesi György, az Új Kezdet vezetője várhatóan folytatja polgármesteri munkáját Gödöllőn, így át fogja adni a mandátumát másnak. Az LMP társelnöke arról is beszámolt, hogy Szabó Szabolcs, az Együtt politikusaként egyéni körzetben győztes képviselő felvételére nyitott az LMP frakciója, ám erről később döntenek. A választási kampányt úgy értékelte: az LMP-nek könnyebb volt ott építkezni, ahol főiskolák, egyetemek voltak, bár elismerte, hogy az elmúlt időszakban többet kellett volna tenniük azért, hogy „a hálózatuk életképesebb legyen”. (Magyar Idők, 2018. április 25., 2. oldal)


Akadálypálya a parlamentig
Nem sikerült megegyezniük az ellenzéki pártoknak és a Fidesznek a parlamenti tisztségek elosztásáról. Egyelőre a kormányalakítás kapcsán is több a kérdés, mint a válasz. - Huszonhét pontból álló feladatsoron megyünk végig, ebbe beletartozik a parlament vezető tisztségviselőinek kijelölése, illetve aparlament bizottságainak összetétele is - tájékoztatta a Népszavát Varjú László, aki a DK képviselőjeként vett részt az Országgyűlés alakuló ülésének előkészítő tárgyalásán. A politikus szerint az ellenzék folytatja azt az egységes és „kreatívnak” bizonyuló egyeztetési módot, amelyet először hétfőn gyakoroltak. Ennek ugyanakkor ellentmondott Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, aki úgy fogalmazott a tegnapi tárgyalásról: „Mi jobban kijöttünk az ellenzékkel, mint ők egymással." A Fidesz delegációjának vezetője szerint ellenzéki kérésre tették át ma délután egy órára az egyeztetést, a kormánypártok ugyanis szerinte az ellenzék számarányához képest méltányos javaslatot tettek a struktúrára és a tisztségek elosztására. - Jó esély van arra, hogy szerdán megállapodás jöjjön létre - mondta Gulyás. Farkas Gergely másképp látja, szerinte a tárgyalások tovább is elhúzódhatnak. A Jobbik frakcióvezető-helyettese a lapnak azt mondta, megállapodtak a többi párttal, hogy csak a végleges egyezséget közlik a nyilvánossággal. (Népszava, 2018. április 25., 3. oldal)
Közlekedés
A 3-as metró speciális akadálymentesítéséről döntöttek a képviselők
A 3-as metróvonal felújításával kapcsolatban több állomás speciális akadálymentesítéséről döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés, a vonal 20 állomása közül 18 akadálymentesen megközelíthető lesz. A testület "a mozgásukban korlátozottak helyzetének további javítása érdekében" döntött "speciális akadálymentesítésről", úgynevezett ferdepályás liftek építéséről öt állomáson. Ezek az Arany János utca, a Ferenciek tere, a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Klinikák. A képviselők a Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztést 31 igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el. (atv.hu, 2018. április 25., 10:50)
Egészségügy
Reformot vár a szakma
A külföldre vándorlásnál is nagyobb probléma a magyar egészségügyben a pályaelhagyás. Felmérések szerint az aktív orvosok 12 százaléka dolgozik külföldön, de ennél is nagyobb, 16 százalékos a pályaelhagyók aránya - azoké, akik például gyógyszergyáraknál, egészségügyi cégeknél dolgoznak - mondta a Magyar Időknek a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnöke. Svébis Mihályt annak apropóján kérdezte a lap, hogy jubileumi, harmincadik kongresszusát kezdte meg tegnap a kórházigazgatókat tömörítő szervezet. Az utóbbi időben a kórházszövetség inkább a nővérhiányt nevezte meg elsődleges problémaként, és az elnök szerint ez ma is jelentős. „A kórházakra egyre nagyobb terhet ró, hogy kevés a szakképzett ápoló, akiket nem lehet segédnővérekkel pótolni. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke korábban megkongatta a vészharangot, amikor jelezte, hogy hamarosan tömegével mennek nyugdíjba szaktudással rendelkező, tapasztalt ápolónők, akiket nem tudnak majd kellő számban pótolni. A legsürgetőbb feladat elérni azt, hogy minél többen válasszák az ápolóképzést” - fogalmazott Svébis Mihály. Szerinte ennek érdekében fontos lépést tett a most leköszönő kormány az ágazati bérmegállapodással, ám nem csak ebben kell továbblépni, szükség van egy egészségügyi életpályamodellre is. „Aki egészségügyi pályára lép, annak látnia kell: anyagi és erkölcsi megbecsülésben hová juthat el, ha ezt az áldozatos munkát választja. Ezért is lenne fontos visszaállítani a szakma presztízsét” - hangsúlyozta a kórházszövetség elnöke. (Magyar Idők, 2018. április 25., 5. oldal)


Aki oltva van, a környezete egészségét is védelmezi
Minden elmulasztott védőoltás egy elszalasztott lehetőség, hogy biztonságosabb és egészségesebb társadalomban élhessünk - hangsúlyozza a WHO magyarországi irodája, amely a szervezet európai régiójának többi országával együtt április 23. és 29. között ünnepli az európai immunizációs hetet. A tematikus hét célja, hogy felhívják a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben. - A védőoltások hatásosságát mutatja, hogy az elmúlt hatvan év során több gyermekéletét mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. Az elmúlt évtizedekben az európai régióban az olyan betegségek előfordulása csökkent jelentősen, mint a gyermekbénulás, a kanyaró és a torokgyík - ismertették. A védőoltások beadatása révén egyrészt mindenki a saját egészségét védi, másrészt a tömeges védettséghez, valamint a betegségek felszámolásához is hozzájárul - hangsúlyozta a magyarországi iroda. Az eddig elért eredmények mellett azonban nem szabad megfeledkezni az immunizáció terén lévő hiányosságokról sem. (Magyar Idők, 2018. április 25., 5. oldal)
Hazai gazdaság
MKIK: a cégek többsége szerint a növekedés korlátja a szakmunkások hiánya
A cégek többsége szerint a növekedés korlátja a szakmunkások hiánya - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Az iparkamara által elvégzett felmérésben az 1500 megkérdezett cég 67 százaléka azt válaszolta, a növekedés korlátja a szakmunkások hiánya. Az elnök szerint a nemzet erőforrásai látják kárát, ha a cégek nem találnak az igényeiknek megfelelő számú szakmunkást a piacon. (m1 – Ma Reggel, 2018.04.25., 07:44)


Lepsényi: a digitális átalakulás az egyik legnagyobb kihívás
A társadalmak egyik legnagyobb kihívása a nagy sebességgel történő digitális átalakulás – fejtette ki Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Madridban egy konferencián. A visegrádi országok és Spanyolország digitális jövőjéről rendezett eseményen egyebek mellett a digitális átalakulásáról, az intelligens városüzemeltetésről és az ezekkel összefüggő üzleti lehetőségekről tanácskoztak. Lepsényi István előadásában ismertetett több, ezen a területen hozott magyar kormányzati lépést, így például a Digitális jólét programot, a Modern városok programot, és az Ipar 4.0 programot, illetve beszélt az elektromobilitás magyarországi térhódításáról. Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke elmondta, hogy az innovációt nézve Budapest, Madrid, valamint a többi visegrádi ország fővárosa egyaránt az uniós átlag feletti értéket mutat az európai regionális versenyképességi indexben. (orientpress.hu, 2018. április 25., 10:22)
Vállalatok és piacok
Vezércsere a Magyar Telekomnál
Távozik a Magyar Telekom éléről és a társaságtól is Christopher Mattheisen vezérigazgató július 1-i hatállyal. Az új vezérigazgató Rékasi Tibor lesz, aki jelenleg a lakossági szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettes. A magyarul is kiválóan beszélő, rendkívül népszerű Christopher Mattheisen 2006 decembere óta a Telekom vezetője. Rékasi 10 éve csatlakozott a Telekom Csoporthoz, először az IQSYS Zrt. ügyvezető igazgatójaként, majd a T-Systems vezérigazgató-helyettese és 2013-tól vezérigazgatója volt. (Népszava, 2018. április 25., 6. oldal)
Mezőgazdaság
Fazekas nem lesz újra miniszter
Nem vállalja az újabb négy évre szóló megbízást Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter, helyette a Fidesz-frakció munkáját erősítené az új kormányzati ciklusban – jelentette be a Magyar Időknek adott interjúban a földművelésügyi miniszter. Az utódját már kijelölték, személyéről hamarosan a miniszterelnök ad tájékoztatást. Az átalakításokkal kapcsolatban Fazekas Sándor annyit mondott, vidékfejlesztési téren új feladatok kerülhetnek a tárcához. Az elmúlt évek eredményeit sorolva a visszavonuló kormánytag elmondta: 2010 óta a magyar mezőgazdaság gyorsan fejlődött, és a vidék talpra tudott állni. Ebben nagy szerepe volt a gazdatársadalomnak is. Az ágazat szereplői összefogtak, és közös munkával lépésről lépésre ledolgozták azokat a hátrányokat, amelyekkel évek óta küzdött a magyar mezőgazdaság. Fazekas kiemelte a Földet a gazdáknak! programot is, amelynek keretében mintegy 200 ezer hektárral bővíthették birtokaikat a földművesek. A családi gazdaságokat is sikerült megerősíteni, számuk tavaly elérte a 27 ezret. (Magyar Idők, 2018. április 25., 13. oldal)
Turizmus
Húzóágazattá fejlesztenék a turizmust
Nemzetgazdasági súlyának megfelelő kormányzati figyelmet kapott a turizmus az előző kormányciklusban – hangsúlyozza a paradigmaváltás lényegét Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZ) kuratóriumának elnöke. Óriási fejleménynek tartja a hatékonyság szempontjából, hogy a kormányzati struktúrában a turizmus már nem a sokadik helyettes államtitkár irányítása alá tartozó főosztály, hanem közvetlen miniszteri irányítás alá került. A kormányzati struktúrában a területért a nemzetgazdasági tárca helyett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felelt. Ez több mint formális lépés volt, hisz ennek révén egy olyan környezetből, amelyben a vezérelv a költségvetési egyensúly megtartása, a turizmus egy olyan politikai környezetbe került, amelynek lényege a nagy volumenű fejlesztési programok tervezése, indítása és azok forrásigényének képviselet – hangsúlyozta Princzinger. Szerinte egyszerű cégtáblacserénél sokkal nagyobb horderejű lépés volt a Magyar Turizmus (MT) Zrt.-t váltó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) létrehozása is, miután ezzel egy állami háttérintézményként működő marketingügynökség helyébe egy stratégiai szinten tervező, fejlesztéseket kezdeményező és koordináló ügynökség lépett. A marketingfunkció megmaradt, ám itt is markáns változás történt. Amíg az MT Zrt. követte az aktuális piaci kínálatot, és ahhoz nyújtott marketing­támogatást, addig az MTÜ a stratégia révén – Princzinger Péter megfogalmazása szerint – inkább világítótorony-funkciót tölt be: viszonyítási pontokkal szolgál a szektor szereplői számára, akiknek ehhez kell igazítaniuk piaci stratégiájukat, saját üzleti magatartásukat. A kormány a turizmusban rejlő potenciál kiaknázása érdekében úgy döntött, hogy befektet az ágazatba – fogalmaz a már több mint húsz meghatározó szakmai és érdekképviseleti szervezetet tömörítő szövetség elnöke. Hozzáteszi: a befektetésért cserébe bővülő foglalkoztatást, fehérítést, valamint adóbevételeket várnak. (Világgazdaság, 2018. április 25., 3. oldal)
Pénzügy
Jegybanki bírságok
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 9,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a K&H Bank Zrt.-t a fogyasztóknak nyújtott hitelekhez kapcsolódó tájékoztatási szabályok megsértése miatt. Az MNB tegnap hozta nyilvánosságra, hogy 35 millió forintra bírságolta a CIB Bank Zrt.-t, mert megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendelet, valamint a fizetési számla váltásáról szóló kormányrendelet több előírását is. (Népszava, 2018. április 25., 6. oldal)

]]>
http://www.gyk.hu/index.php?workspace=rssHir&gyujtemeny=kk&id=1052232