<![CDATA[Gy&k - Magyaroszági hírkörkép]]> http://www.gyk.hu/images/gykimage.jpg <![CDATA[Gy&k - Hírek]]> http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=1 72 67 http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=kk hu-HU http://backend.userland.com/rss1Thu, 24 Aug 2017 00:00:00 +0200<![CDATA[Magyarországi hírkörkép ()]]>


2017. augusztus 24.


Személyre szabott hírkörképet szeretne? Kérjen ajánlatot!Augusztus 24.: BertalanForint árfolyam augusztus 23-án:

Euro: 291.55

USA-dollár: 212.07

Svájci Frank: 236.07
Politika
Továbbra sem enged a kabinet kvótaügyben
A hazánk ellen indított kötelezettségszegési eljárás úgynevezett második szakaszában is kitartott a magyar kormány amellett, hogy nem fogadja el a betelepítési kvótákat – írja a Magyar Nemzet. Arról a brüsszeli határozatról van szó, amelynek alapján Magyarországnak nagyjából 2000 ember esetében kellene lefolytatnia a menekültügyi eljárást. Kecsmár Krisztián, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára arról számolt be, hogy szerdán járt le a határidő, amíg a kormánynak válaszolnia kellett az Európai Bizottság (EB) kifogásaira. Meg is tették, kinyilvánítva, hogy továbbra sem engednek. Bírálta azt is - csakúgy, mint a lex CEU vagy a civiltörvény miatt indított eljárásoknál -, hogy Brüsszel csak négy hetet adott a válaszra. (Magyar Nemzet, 2017. augusztus 24., 3. oldal)
Oktatás
Maradhatnak a régi atlaszok
A 2018-as érettségin is lehet használni a régi történelematlaszokat - tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Azt írták: dolgoznak a jogszabálytervezeten, hogy a régi történelematlaszt egy évvel tovább használhassák a diákok. Ez azt jelenti, hogy a 2016/2017-es tanév május-júniusi vizsgaidőszakában használt és a 2015/2016-os tanévben tankönyvjegyzékbe vett középiskolai történelematlaszok az előző tanévihez hasonlóan használhatók lesznek majd. Közölték: a tárca mindent megtesz annak érdekében, hogy megkönnyítse a váltást a régi atlaszról az újra. (Magyar Nemzet, 2017. augusztus 24., 3. oldal)
Hazai gazdaság
Vendégmunkás is kevés van
„Továbbra sem jellemző, hogy nagy létszámban érkeznének hazánkba a környező országok dolgozói, habár a munkaadók rendszeresen toboroznak, sokszor munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül” - mondta a Magyar Időknek Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Az érdekképviselet saját felmérésére hivatkozva az elnök arról tájékoztatott: a vállalkozások elsősorban a hazai munkaerőt keresik, azonban ha az nem áll rendelkezésre, akkor a határon túli magyarokat, vagy a környező országokban élőket is szívesen látják, elsősorban Szerbiából, Romániából. Ukrajnában is toboroznak dolgozókat, sok esetben sikertelenül. Elsősorban a feldolgozóiparban, a gyártás területén tevékenykedő vállalatoknál eltérő a hagyományos és a kölcsönzött munkaerő aránya, van olyan üzem, ahol a munkavállalók 60 százalékát már kölcsönzik. Több helyen feszültséget is okoznak a külföldi munkavállalók, mivel vannak olyan cégek, amelyeknél ugyanazért a munkabérért dolgoznak a külföldiek, mint a hazaiak, de biztosítanak nekik utazást, valamint szállást és egyéb juttatásokat is. A munkaadói oldal szerint a jelenleginél több vendégmunkásra lenne szükség, de még mindig nem éri meg hazánkban munkát vállalniuk a külföldieknek. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a lapnak arról beszélt: a szerbiai és a magyarországi fizetések között nincs akkora különbség, hogy megérje idejönni dolgozni, a nyugat-európai szívóhatás továbbra is erős, ezért aki teheti, továbbra is a gazdagabb országok felé veszi az irányt. Emellett sokszor problémát jelentenek a nyelvi különbségek: egy ukrán munkavállalónak sokkal egyszerűbb elsajátítania a lengyel nyelvet, mint a magyart. Rolek ugyanakkor kiemelte, hogy a korábbi években tapasztaltaknál többen vállalnak nálunk munkát a környező országokból, sokan külhoni magyarok. (Magyar Idők, 2017. augusztus 24., 11. oldal)
Mezőgazdaság
Betörhet a kazah piacra a magyar agráripar
Fontos szerepet vállalhat hazánk a jelentős fejlesztések előtt álló kazah mezőgazdaság korszerűsítésében, különösen az agrotechnológia, a kutatási és fejlesztési tapasztalatok, a GMO-mentesség terén elért eredmények hasznosulhatnak a közép-ázsiai országban – idézi a Magyar Idők a földművelésügyi minisztert. Fazekas Sándor elmondta, Kazahsztán nem csupán a térség legnagyobb állama, de mezőgazdasága is fejlesztésre szorul, hiszen kevés a korszerű mezőgazdasági berendezése és a jól képzett szakembere. -Magyarország szeretne bekapcsolódni a modernizációs folyamatba - jegyezte meg. A tárcavezető szerint kedvező lehet a magyar exportnak, hogy az ottani termelők különösen a vetőmagok iránt érdeklődnek, hiszen Magyarország a világ egyik legjelentősebb vetőmag-előállítója, de állattartó telepek, hűtő- és fagyasztóházak építésére is lehetőség nyílhat. A halászat, valamint az oktatás terén már több együttműködési megállapodás is született az elmúlt időszakban. (Magyar Idők, 2017. augusztus 24., 12. oldal)
Külföldi gazdaság
Berlin uniós "védőfalat" emelne
A német kormány a vétójogok erősítését sürgeti Brüsszelben, mert szerinte így lehet elejét venni, hogy kínai cégek tömegesen vásároljanak fel csúcstechnológiai és stratégiai vállalatokat Európában, így Németországban (tavaly a kínaiak 68 céget vettek meg 12,6 milliárd dollár értékben). Brigitte Zypries gazdasági miniszter Jean-Claude Junckernak, az Európai Bizottság elnökének írt levelében elismeri, hogy a kínai vállalatfelvásárlások elősegítik a növekedést és a munkahelyteremtést, ugyanakkor a kínai piac gyakran zárva marad az európai cégek előtt. (Magyar Nemzet, 2017. augusztus 24., 7. oldal)
Pénzügy
Az ezerforintos bankjegyet is lecserélik
Tegnap mutatta be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az új ezerforintos bankjegyet, amellyel jövő márciustól lehet majd fizetni. Újdonsága a bankjegy előoldalának közepén található „villogó” holló, amelynek színe mozgatásra bíborról zöldre vált, és vissza. Az új pénz jogilag már a mai naptól hivatalos fizetőeszköznek számít, de a készpénzforgalomban csak jövő márciustól jelenik meg, a régi ezresekkel pedig 2018. október 31-ig lehet majd korlátlanul fizetni. Utána a posta és a pénzintézetek 3, a jegybank pedig 20 évig díjmentesen váltja át őket. A 2014 óta tartó bankjegycsere keretében már bevezették az új tíz-, majd a húszezrest. Idén került forgalomba az új öt- és kétezer forintos bankó, a régi pénzekkel csak július végéig lehetett bárhol fizetni, mégis több millió darab van még belőlük a készpénzpiacon. (Magyar Nemzet, 2017. augusztus 24., 6. oldal)
Kultúra
Nyár végi kultkikötő
Szezonzáró hétvégéjéhez érkezett a Kultkikötő, a több mint kétszáz programot felvonultató fesztivál három színházi és zenés estével búcsúztatja a nyarat. Az Egy őrült naplója című monodráma Keresztes Tamással, Bodó Viktor rendezésében Balatonföldváron ma látható a Kultkikötőben. Holnap a Kecskeméti Katona József Színház Tied a világ! című előadása érkezik a Kultkikötőbe. Szombat este Schell Judit színművésznő és László Boldizsár operaénekes első közös koncertprogramja egy igazi kuriózumot ígér a Nő illata - Nyár, Tangó, Szerelem címmel. (Népszava, 2017. augusztus 24., 12. oldal)


]]>
http://www.gyk.hu/index.php?workspace=rssHir&gyujtemeny=kk&id=1044039